Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 21 juni - vecka 25
Bilsport

Stecka: Det är riktig skit

Han gick miste om segern efter Timur Timerzyanovs taktiska kupp – och i efterhand flyttades han ned från pallen på grund av en protest.– Det är riktig skit, säger Stig-Olov ”Stecka” Walfridson.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Det är sällan man ser Stig-Olov Walfridson förbannad. Men efter att han i efterhand blivit av med sin pallplats i Supercars-klassen kokade värmlänningen.

– Jag tycker det är riktigt dåligt, säger Walfridson.

Upphovet till ilskan var att norrmannen Alexander Hvaal lämnade in en protest mot en omkörning Walfridson gjorde i A-finalen. ”Stecka” fick en varning under loppets gång men i efterhand lade domarna även till en placeringsbestraffning. Det innebar att Hvaal, som slutade fyra i finalen, och Walfridson bytte placering.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande. Jag vet inte ens om den där regeln verkligen existerar, säger Walfridson.

Uppenbarligen används den åtminstone. Samma sak inträffade i Norge förra helgen då dansken Ulrik Linneman, segrare i Super 1600-klassen, flyttades ned till en andraplats i efterhand.

Walfridson var mycket besviken efter den förlorade pallplatsen och han ansåg att beslutet var orättvist.

– De verkar enbart ha gått efter en film från hans bil. Konstigt att inte flaggdomarna reagerade under tävlingen.

Någon motprotest lämnade inte Walfridsons team in.

– Jag har inte protesterat på 31 år och tänker inte göra det nu heller.

49-åringen hade haft en drömhelg i Höljes fram till A-finalen.

Han var totalsnabbast i kvalomgångarna och startade i pole position. Han blev omkörd av ryske favoriten Timur Timerzyanov i starten men höll så när på att passera EM-ledaren på det andra varvet. Men satsningen blev lite för vild, ”Stecka” hamnade i grusfållan och tappade mark.

– Jag hade gjort om samma satsning igen om jag fått det läget. Det var någon meter från att lyckas, säger Walfridson.

Timur Timerzyanov var av förklarliga skäl desto gladare efter sin första seger i Supercars-klassen i Höljes och drygade tack vare segern ut sin mästerskapsledning. Att han lyckades hålla ”Stecka” bakom sig var taktik, förklarar han.

– Jag märkte att jag var i trubbel men i den svängen när han var jämsides med mig utnyttjade jag bilens styrka, att den är så enkel att byta linje med. Det var lite taktik, säger Timerzyanov efter segern på sin favoritbana.

• Börjar du fundera på EM-titeln nu?

– Det gör jag inte förrän det har körts minst nio lopp, om jag fortfarande har chansen att vinna. Kanske inte ens då, säger Timerzyanov.

Rätta oss
1 / 2
En besviken Stig-Olov Walfridson uttrycker sin besvikelse för rallystjärnan Petter Solberg efter att ha petats ned från prispallen i Höljes.
2 / 2
Timur Timerzyanov tog hem segern i Höljes och drygade ut sin EM-ledning.
Aktuell artikel (1 av 2)
Stecka: Det är riktig skit

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!