Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 juli - vecka 29
Bilsport

Jättepromotor gör om EM-serien

Höljes rasade mot FIA:s behandling efter årets EM-tävling och hotade med att hoppa av.Nu kan man bli kvar – tack vare en ny jättepromotor som går in och förändrar serien från och med nästa säsong.– Det finns en del osäkerhet kring allting, men det lutar åt att vi skriver på avtalet, säger Morgan Östlund, ordförande i Finnskoga MK.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Den gigantiska promotorn IMG, som är verksam över hela världen, vill utveckla och förändra EM-serien i rallycross och man har stora planer på arenasporten.

Efter den senaste turbulensen vill promotorn att sporten ska få ett eget motstycke som är lika populärt och inarbetat som andra evenemang man är involverade i. Bland klienterna finns redan GP-serien i speedway och Nascar.

Den största förändringen i förslaget som IMG presenterat för FIA är att serien ska bli mer stängd och inriktad på stjärnförare medan ”mellanmjölksförarna” försvinner. Företaget håller just nu på att försöka kontraktera förare, samtidigt som tävlingsschemat måste spikas.

Med på banan vill man ha Höljes och Finnskoga MK.

– Vi håller på att fördjupa oss i det här. Det är stora saker för en ideell förening och ett tungt avtal att skriva på. Vi behöver lite mer tid på oss, men man är väldigt angelägna att få med Höljes. Vi blir en hörnsten och får välja tävlingsdatum, berättar Morgan Östlund och fortsätter:

– Man vill höja statusen på tävlingen genom att ha mer stjärnor och sänka antalet startande. IMG är väldigt offensiva i satsningen och efter årets tävling kan vi bara konstatera att det måste ske en utveckling. Upplägget ska vara enklare för publiken att förstå och besluten ska tas snabbt på banan, det ska inte behöva vara massa långa domarmöten i efterhand.

Alla jublar dock inte åt förändringarna och folk drar i Finnskogas båda armar.

– Det har ringt en helt ny aktör som vill ha oss som arrangör till en EM-serie, för att tävlingen inte kommer vara till för alla som förut.

Samtidigt som IMG kliver in i bilden håller Global Rally Championship i USA på att växa och etablera sig på marknaden. Ambitionen från IMG:s sida är dock att göra en världsserie av båda tävlingarna.

– Ett steg i rätt riktning, man får kalla kårar av det ska bli något som STCC och TTA – alla kan inte köra sitt eget race, säger Östlund. konstaterar Östlund.

Men.

Det finns ännu orosmoln över sportens utveckling.

Enligt rykten vill FIA stoppa förare från att köra i Europa och USA efter brister i säkerheten i Global Rally Championship. Och det kan göra att förarna tvingas välja.

Det var när finländaren Toomas Heikkinen, som tidigare rattat en av Per Eklunds bilar, inte tog sig över ett tillfälligt hopp och kraschade hårt, som FIA reagerade kraftigt. Även Marcus Grönholm har varit inblandad i en otäck incident.

– Jag vill egentligen inte kommentera bråket mellan FIA och GRC, men det är klart det påverkar osäkerheten vad som händer. Den utvecklingen vi följer noga är vilka förare man kan få till EM-serien.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 1)
Jättepromotor gör om EM-serien

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!