Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Skivrecensioner

The War on Drugs: Granduciel vet exakt vad han vill

Foto: TT/AP

"Slutresultatet blir ett slags modern uppgradering av det som i början av 90-talet kallades för indiepop."

Artikeln fortsätter efter annonsen

The War on Drugs

A Deeper Understanding

(Atlantic)

Betyg: 4

----

Adam Granduciel är en motsägelsefull person. Han spelar gärna de flesta instrumenten själv när han går in i studion med sina sånger, samtidigt som han poängterar den stora betydelse som de övriga medlemmarna i hans band The War On Drugs har.

Och han berättar gärna om den påverkan som Bruce Springsteen och Bob Dylan haft på hans musik, utan att kännas som en plagiatör.

Granduciel har i intervjuer förklarat att han hellre ser att bandets pianist Robbie Bennet gör maximala insatser på två av albumets sånger än att han spelar nästan perfekt på allihop; vilket kan resultera i 30 omtagningar av en och samma låt...

Denna besatthet av perfektionism kan enligt Granduciel vara plågsam men har inte påverkat det ganska sparsmakade sound som präglar gruppens musik.

Slutresultatet blir ett slags modern uppgradering av det som i början av 90-talet kallades för indiepop – kolla in ekot av exempelvis Soul Asylums Runaway Train – och Granduciels behagliga sångstil ger associationer åt Eagles-hållet till.

Men ändå känns slutresultatet som ett verk av en person som exakt vet vad han vill. Okomplicerade grundmelodier skulle fungera perfekt i det mindre popformatet, men tål att sträckas ut rejält, på Thinking of a place i drygt elva minuter, och blir albumets starkaste sång.

Texterna handlar om sökandet efter meningen med livet och om relationer, där Granduciels motsägelsefulla person resulterar i att han ena stunden förklarar kvinnan sin kärlek för att i nästa stund be henne att gå. ”I’ve been up all night / spinning ‘round the floor” beskriver han sitt tillstånd, samtidigt som han i drogernas efterdyningar när den hopplösa drömmen om att kunna flyga.

Distinkta trummor gör att de flesta låtarna behåller kontakten med jorden, mindre bra är att texterna, åtminstone i min streamade version, ofta är svåra att höra när bland annat synthar och mellotroner(?) befinner sig i omloppsbana.

Obegripligt, med tanke på att vi har med en perfektionist att göra.

Rätta oss
1 / 1

The War on Drugs frontman Adam Granduciel.

Aktuell artikel (1 av 8)
The War on Drugs: Granduciel vet exakt vad han vill

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!