Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Skivrecensioner

The National: Innerlighet och intimitet som berör

Foto: Playground

"Texterna är laddade med såväl svärta som smärta, trots att Matt Berninger i nästa stund kan konstatera att han mest tänker på värdelösa saker, samtidigt som han blandar gräs med vin."

Artikeln fortsätter efter annonsen

The National

Sleep Well Beast

(4AD/Playground)

Betyg: 4

---

Motsägelsefullt känns som ett klent ord när man ska beskriva Sleep Well Beast. Musiken låter fortfarande som The National, men är ändå helt olik soundet från 2014 års mästerverk Trouble Will Find Me. Det är sånger som berättar om plågsamma förhållanden och hur svårt det är med tvåsamhet, samtidigt som gruppens frontman Matt Berninger försäkrar att han är lyckligt gift – men att sångtexterna som han skrivit tillsammans med sin fru Carin Besser, har haft en terapeutisk effekt.

Texterna är laddade med såväl svärta som smärta, trots att Berninger i nästa stund kan konstatera att han mest tänker på värdelösa saker, samtidigt som han blandar gräs med vin.

Hur de egentligen ska tolkas är självfallet lättare för den som har engelska som modersmål, men det kan också vara så att en del av dem tillkommit enbart för att orden passar bra till musiken – en arbetsmetod som fler än Matt Berninger erkänner att de använder sig av.

Men den största förändringen ligger i gruppens sound. Här finns fortfarande avtryck som går att identifiera som The National, men det som var så musikaliskt lättillgängligt på förra albumet gör nu betydligt mer motstånd. Efterklangen är bitvis så kraftig att Berningers röst får svårt att tränga igenom, men risken för att alltihop ska gå upp i rök elimineras av de läckert varierade syntslagverken, enstaka rockgitarriff och ett melankoliskt klingande piano. Och även om instrumenteringen är sparsam är det lätt att förstå bandets konstateranden om vilket slit det varit med att spela in alltihop.

Det är lätt att komma med invändningar mot Sleep Well Beast, men för varje genomlyssning blir albumet allt svårare att stå emot. Här finns en innerlighet och intimitet som berör, parat med en pretentiös obegriplighet som orsakar en irriterande klåda.

Men huvudpersonen själv verkar tycka att vi som lyssnar inte ska ta sångerna på alltför stort allvar. Allting kommer att ordna sig till slut, även om kaos härskar för stunden.

Se där, vilken varmhjärtad best.

Rätta oss
1 / 1

The National.

Aktuell artikel (1 av 8)
The National: Innerlighet och intimitet som berör

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!