Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 21 januari - vecka 3
Skivrecensioner

Miss Li: Karlsson sjunger hjärtat ur bröstet

Foto: Anders Wiklund/TT

"Med sin hesaste soul-röst sjunger hon hjärtat ur bröstet för att sedan kasta det i golvet och stampa på det. Hela skivan är en stabil leverans med stora känslor och hitpotential."

Artikeln fortsätter efter annonsen

Miss Li

A Woman’s Guide To Survival

(Sony)

Betyg: 3

---

Det råder inte direkt någon tvetydighet om temat på Miss Lis åttonde fullängdsalbum. ”How much can a woman take”, undrar Linda Karlsson, som hon egentligen heter, och ritar upp ett oironiskt manifest präglat av desperata stridsrop och peppande slagord. En matchande comeback med de pågående uppropen sprungna ur #Metoo.

Miss Li äntrade musikscenen i mitten på 2000-talet och i denna karriärens gryning såg jag henne göra en legendarisk spelning på en sjaskig krog på Andra Långgatan i Göteborg. Lokalens begränsade yta tryckte ihop gästerna runt bandet som kramade ut varenda svettdroppe i en rusig glädjeyra och samma energi från den kvällen verkade hålla i sig i flera år som följde. Efter den folkliga toppen 2012, då hon var en av de medverkande i "Så mycket bättre", blev det plötsligt lite tyst. En ny skiva med Miss Li var inte längre en självklarhet och Linda beskriver själv en mättnad på sin egen persona.

För att blåsa liv i Miss Li igen har arbetet med den nya skivan involverat andra låtskrivare och tempot i att färdigställa den har också skruvats ner. Resultatet är ganska långt ifrån dekadent gladjazz på ostämt barpiano och kontrabas inspelat under lätt kaotisk spontanitet. Det är en mer kontrollerad poppig r'n'b, utan att för den delen tappa i passion, och den lite enerverande gulligheten är befriande nog kraftigt nedtonad. Aqua-lung ger välbehagliga rysningar med sin mäktiga kamplusta och dancehall-influenserna i Dangerous för tankarna till den hårdare artisten Elliphant.

Gamla fans kommer nog mest känna igen Miss Li i Love Hurts där hon fullständigt kanaliserar sin idol Janis Joplin. Med sin hesaste soul-röst sjunger hon hjärtat ur bröstet för att sedan kasta det i golvet och stampa på det. Hela skivan är en stabil leverans med stora känslor och hitpotential.

Rätta oss
1 / 1

Linda Karlsson.

Aktuell artikel (1 av 8)
Miss Li: Karlsson sjunger hjärtat ur bröstet

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!