Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 april - vecka 17
Skivrecensioner

Arg och insiktsfull King Kendrick prickar rätt

Den som utgick från att Kendrick Lamar hade stillat sitt sinne de senaste åren har misstagit sig grovt.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Efter att i inledningsspåret ha samplat ett Fox News-inslag om rap och afroamerikansk kultur (Geraldo Rivera var en av många högerkonservativa män som rasade mot Alright från To pimp a butterfly, en låt som senare skulle bli en sorts Black Lives Matter-rörelse när den tog refrängen till sitt hjärta) kör den Compton-bördige 29-åringen igång med ursinnet redan på andra spåret DNA, en låt där Lamar försöker reda ut, eller åtminstone gå igenom, själva kulturen som skapade honom. Basgången som går tung genom hela spåret är en perfekt inledning på en överlag tung skiva.

Den funkkompade Feel ger en inblick i den möjligtvis något ofrivillige BLM-företrädarens känslor där han sitter på sin tron: “I feel like the whole world want me to pray for ’em, but who the fuck prayin’ for me?” medan Loyalty-samarbetet med RiRi bjuder på utmärkt, men sällsynt, rap från r’n’b-drottningen.

Andra halvan av skivan inleds med första singelsläppet från skivan, Humble. Ett spår som lyfter upp moderna kulturella problem, som överanvändandet av Photoshop inom modevärlden (“show me something natural like afro on Richard Pryor, show me something natural like ass with some stretch marks”) liksom svårigheterna att behålla ödmjukheten när man sitter där uppe på toppen. Något av en anthem, producerat av Michael Williams som även producerade Beyoncés Formation.

Senare kommer även det på förhand kanske minst inspirerande spåret - XXX, om dagens USA och den amerikanska drömmen, där Lamar tagit in irländska välgörenhetsrockarna U2 som samarbetspartners. Men hör och häpna: det funkar alldeles utmärkt. Kanske mest för att det är främst Lamar och inte Bono som får ta plats.

Damn är en modern rapskiva med influenser från så många olika håll, det är en hård skiva med tung rap och vassa texter och det är en politisk skiva skapad utifrån samtidens kaos.

–––

Kendrick Lamar

Damn.

Top Dawg Entertainment

Betyg: 4/5

Rätta oss
1 / 2

2 / 2

Aktuell artikel (1 av 8)
Arg och insiktsfull King Kendrick prickar rätt

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!