Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 19 mars - vecka 12
Skivrecensioner

Anna von Hausswolff: Rått, vildsint, sårigt och vackert

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

"Det är som att alla fördämningar rämnat och Hausswolff störtat ner i en långt djupare avgrund än tidigare."

Artikeln fortsätter efter annonsen

Anna von Hausswolff

Dead Magic

(City Slang/Pomperipossa)

Betyg: 5

----

Total hänförelse drabbar mig allt mer sällan men när Anna von Hausswolff släppte singeln till sitt nya epos var det nästan att jag gick sönder. Inte för att hon någonsin låtit glättig (debutalbumet titulerades Singing From The Grave) men The Mysterious Vanishing of Electra tar en på en fullständigt hypnotisk dödsmarsch mot undergången och trappade minst sagt upp förväntningarna inför fjärde fullängdaren.

Själv har Hausswolff varit ganska fåordig inför skivan. Lyssnarnas tolkningar får lämnas fria i snåren av röda nervtrådar som löper genom göteborgskans artisteri. Här finns mytiska legender, gotisk skräckestetik och i mitten av allt, det massiva instrument som blivit hennes omisskännliga signum; orgeln, tyngd av sakral andakt.

Men runt alla Dead Magics symboliskt laddade bilder finns luft för det mångbottnade och tvetydiga. Död och förstörelse må vara återkommande teman men när piporna börjar ljuda i inledningsspåret, under Marmorkyrkans pampiga kupol i Köpenhamn, finns en lätthet i ackompanjemanget. Den psykedeliska 60-talsklangen för snarare tankarna åt reinkarnation än Harmagedon och påminner om att i dammet av ödeläggelsen kan något nytt få spira.

Även singeln, den jag fick en smärre chockskada av, genomgår metamorfoser. Efter ett tag verkar den inte alls ha med grekisk mytologi att göra utan tycks handla om att tappa bort en bit av sig själv (Electra är ett av Annas mellannamn) eller om att något av själva människoarvet gått förlorat. Stigarna är många att ta in på.

Mycket av det musikaliska landskapet är bekant på albumets fem låtar och 47 minuter men det är som att alla fördämningar rämnat och Hausswolff störtat ner i en långt djupare avgrund än tidigare. Det är rått, vildsint, sårigt och kanske det vackraste hon gjort. Dessutom sjunger hon nästintill överjordiskt. Till och med de höga tjuten låter helt fantastiska.

Rätta oss
1 / 1

Anna von Hausswolff har gjort sin kanske starkaste skiva hittills, skriver Miriam Kallio.

Aktuell artikel (1 av 8)
Anna von Hausswolff: Rått, vildsint, sårigt och vackert

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!