Torsdag, 21 september - vecka 38
Säffle

Utekvällen slutade på sjukhuset

Foto: Helena Dahlgren

En trevlig kväll med vänner på ett av Karlstads nöjesställen slutade med flera veckors sjukhusvistelse.

– Jag har inget minne av vad som hände men mina vänner som var med har berättat om hur vakter och ambulanspersonalen behandlade mig. Det var under all kritik. Hade inte mina väninnor Susanne och Kattis varit med hade jag nog inte levt i dag, säger Maria.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Maria Svärd, 58 år, föll handlöst 2,5 meter och fick skallskador, hjärnblödning, två kotor i ryggen skadade, sammanlagt sex frakturer. Det var den 27 januari i år som Maria och hennes vänner gick på konsert på ett nöjesställe i Karlstad. Trevligt och trångt så Maria satte sig på en kant med ett draperi bakom. I vimlet och stojet lutade hon sig bakåt när hon skrattade och då var olyckan framme, bakom draperiet var det fritt fall 2,5 meter rakt ner på golvet.

– Visst, jag hade druckit några öl men var inte berusad som det står i den rapport som vakterna och ambulanspersonalen skrivit. Det är de meningarna som berör mig illa och att de behandlade mig som en redlös berusad person, plus att det är inskrivet i min journal att jag ramlat och var full. Vakterna skrev att jag ramlat på golvet när jag skulle ut och röka. Jag slutade röka för fem års sedan. Susanne försökte tala om för dem att jag fallit ner och inte ramlat men det lyssnande inte på henne. Jag minns inget av detta utan har fått det berättat, säger Maria.

Susanne Rudberg är väninna till Maria och var med kvällen det hände. Susanne arbetar inom sjukvården och tycker att det är anmärkningsvärt att ingen lyssnade på hennes varningar att inte lyfta upp Maria i stående eller sittande ställning då Maria kunde ha svåra skador efter fallet.

– Men ingen lyssnade på mig utan den ena av vakterna peka på mig och sa ”Håll käften annars syr jag in dig också” och så lyfte de upp Maria och släpade in henne i ett rum. Samtidigt ringde Kattis efter ambulans. Jag trodde att Maria skulle dö och efter ett tag kom chocken. Det var en kvinna som först stod lutat över Maria och hon hade sagt att hon var sjuksköterska och att det var ingen fara med Maria så vakterna lyssnade på henne. Men jag har försökt få tag i henne men hon vill inte svara på våra frågor, berättar Susanne Rudberg.

Sanna, Marias dotter som också var i lokalen, berättar att när hon kom fram till sin mamma så var hennes första tanke att Maria fått en stroke då de flesta symtomen vid första anblicken tydde på det.

– Jag bad henne trycka min hand men det kunde hon inte och så var mamma sned i ansiktet. Jag såg inte när mamma föll ner utan kom fram till henne efteråt. Jag blev chockad och minns inte så mycket mer sen, berättar Sanna.

Maria vill med sin berättelse få en upprättelse och påpeka för vakter och ambulanspersonal att alla kanske inte är redlöst berusade vid ett omhändertagande.

Maria polisanmälde vakterna för tjänstefel, men åklagaren Henrik Lundh beslutade att inte väcka åtal i frågan. Det ligger även en anmälan hos patientnämnden, men Maria har inte hört något från landstiget i frågan. Enligt enhetschefen Volmer Edqvist har man ärendet under utredning men det kan ta uppemot sex veckor innan Maria hör något i från dem.

– Jag lovordar sjukhuspersonalen på CSK och i Säffle. Nöjesstället har också varit bra att pratat med och de har skickat blommor till mig. Men en ursäkt från vakterna hade känts bra att få. Jag tycker deras behandling av mig är under all kritik. Alla mina vänner har varit ett stort stöd för mig, utan dem hade jag nog gått under, säger Maria Svärd.

Rätta oss
1 / 3

2 / 3

Så här såg Maria ut i ansiktet tre dagar efter fallolyckan.

3 / 3

Maria Svärd bär en korsett som ska stabilisera ryggen så kotorna läker rätt. Då Maria inte minns så mycket om vad som hände har väninnan Susanne Rudberg, som var med på nöjesstället, berättat om vad som hände och hjälpt Maria att skriva polisanmälningarna och anmälan till patientnämnden.

Aktuell artikel (1 av 8)
Utekvällen slutade på sjukhuset

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!