Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Säffle

Tionde vikingatinget

Foto: Håkan Strandman

I helgen är det dags igen för Vikingating i Nysäter. I år ska också kraftprovet Starke Viking avgöras – där en mångkamp ska skilja agnarna från vetet.

Artikeln fortsätter efter annonsen

I tio år har det nu hållits vikingating i Nysäter, och ryktet om evenemanget har nått långt utanför länets gränser.

– I år väntar vi sällskap både från Norge och Holland. Vi har kontakter med andra vikingaentusiaster över hela världen, det är som en subkultur det här, säger Peter Olausson, ordförande i Vikingaleden, som arrangerar Värmlands Vikingating i Nysäter.

Tinget pågår i två dagar, och under söndagen är det dags för det nya inslaget Starke Viking, som införts delvis för att fira tioårsjubileet.

– Det blir en mångkamp, en ädel tävlan i styrka, smidighet, snabbhet och andra attribut som hör till konceptet att vara en riktig viking, så att säga. Vinnaren får, förutom äran, en riktigt maffig normandisk sköld, berättat Peter Olausson.

Trots att arrangemanget nu fyller tvåsiffrigt börjar inte Peter Olausson och hans kamrater tröttna på fixandet.

– Vi lär fortsätta. Det är ju förstås så att medlemmar kommit och gått genom åren, men återväxten bland ungdomar är god. Vi har medlemmar som är allt mellan tonåringar till 80 plus. Med åren har också könsskillnaderna utjämnats och numera är en hel del kvinnor engagerade. Det gör det hela mycket roligare, säger Peter Olausson.

Nu hoppas man bara att vädergudarna vaknar på rätt sida i helgen, att Tor låter sin hammare Mjölner villa, till exempel.

– Då lär det bli en härlig fest, avslutar Peter Olausson

Rätta oss
1 / 1

Så här festligt såg det ut på Vikingatinget 2015.

Aktuell artikel (1 av 8)
Tionde vikingatinget

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!