Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Säffle

Fest för folk och knölar

Under en helg på året är de få vägarna ut till Värmlandsnäs närmast blockerade. Skördefesten har blivit en säker succé.

På Bodaholms gård räknar Lars Björsell kallt med att sälja cirka tio ton potatis. Säkraste kortet: King Edward, förstås.

– Det är fortfarande kungen!

Artikeln fortsätter efter annonsen

Sedan starten för 15 år sedan har värmlänningarna – och även många tillresta utifrån – verkligen tagit arrangemanget i ”Värmlands skafferi” till sina hjärtan. Inte konstigt kanske, med ett program som erbjuder något för alla. Från konst till egenodlade produkter, musikframträdanden och – traktorpulling.

På Bodaholms gård fanns i och för sig inte den sistnämnda programpunkten med, men däremot en annan synnerligen populär attraktion: potatismosaiken. För andra året i rad var det Marianne Westerberg, som tidigare drivit vandrarhemmet på Lurö i många år, som fick hantera knölarna:

– Det är 6 000 – 7 000 olika potatisar av 18 olika sorter som alla växer här på gården. Allt från Luröpotatis till Asterix, Blå Congo och ett antal som älgarna sparkat upp ur jorden och färgat gröna. Mycket jobb men vansinnigt roligt, konstaterar Marianne.

För Lars Björsell och Åsa Rölin som driver gården har skördefesthelgen blivit ett viktigt inslag, ett sätt att sprida potatisens lov. Trots pasta och ris och LCHF-dieter är heller inte Lars orolig över rotfruktens framtid:

– Nejdå, de senaste åren har det hämtat sig en del, och just i år har vi en riktigt bra säsong på gång. Det var visserligen för torrt i juli, men det klarade vi bra tack vare våra bevattningsanläggningar.

• Och din egen favorit?

– Det är King Edward, inget snack om saken. Det är den mest odlade sorten i Sverige, och av goda anledningar. Den är väldigt god och klarar sig väldigt bra från röta och andra angrepp.

Ett sällskap som höll med hade åkt upp från Åmål dagen till ära. Magdalena Gillberg plockat till sig en rejäl påse av Bodaholms King Edward i gårdsbutiken.

– Ja, det blir speciellt när man får köpa det direkt hos odlaren. Nu blir det både mos och gratäng till söndagssteken, haha.

Rätta oss
1 / 5

Potatisodlaren Lars Björsell på Bodaholms gård lyfter gärna fram King Edward, både bokstavligt och bildligt. ”Det är kungen!”.

2 / 5

Bröderna William och Elvin Lindqvist från Åmål var mindre imponerade av potatisen och mer av John Deere-traktorn. De såg mest fram mot traktorpullingen i Norra Averstad...

3 / 5

Marianne Westerbergs potatismosaik krävde närmare 7 000 knölar. Troligen det flitigast fotograferade motivet under skördefesten.

4 / 5

Cassandra, Ludvig och Natalie Tyresgård ägnade sig åt potatistryck i potatisskaparverkstaden.

5 / 5

Det geni som förvandlade den här udda knölen till ett litet troll hade ett bra potatisöga...

Aktuell artikel (1 av 8)
Fest för folk och knölar

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!