Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 18 oktober - vecka 42
Rallycross

Ordkrig efter pengabråket i VM

Foto: fiaworldrallycross.com

Johan Kristoffersson seger i rallycross-VM kan leda till att konkurrentstall drar sig ur serien om inte regelverket ändras.

Kritiken handlar om snedvriden konkurrens.

Artikeln fortsätter efter annonsen

VF berättade i onsdagstidningen om hur guldglädjen för Johan Kristoffersson grumlades något av att flera konkurrenter anklagat Volkswagen för att skada sporten med sitt intåg som genererat i dubbla VM-titlar.

– Deras dominans irriterar inte bara mig utan i praktiken alla i depån. VW har kommit in till rallycross-VM med en bil avsedd för rally-VM och med en budget för samma mästerskap Sedan har man anpassat den till rallycrossen, sade Loeb enligt Autosport.

– I dag spenderar en konstruktör fem miljoner euro för en säsong och avkastningen på investeringen är väldigt intressant. Men om du måste gå in med 30 miljoner euro är inte balansen den samma, fortsatte Loeb.

Fransmannen, som vann nio VM-titlar i rally med Citroën, har delvis backat från sina uttalanden efteråt.

Men kritiken kvarstår.

– Vi vet att de la miljarder på sitt rallyprogram och har utvecklat en fantastisk bil. Vi är långt, långt ifrån några miljarder. Vi och de andra teamen kanske spenderar mellan 20 och 40 miljoner, säger Susann Hansen som är stallchef i Team Peugeot Hansen, till Radiosporten.

Sonen Timmy, som är sexa i VM-serien, säger att han är arbetslös nästa år eftersom det inte är säkert att Peugeot vill fortsätta i rallycross-VM. Och fjolårsvärldsmästaren Mattias Ekström, trea just nu, säger att han inte fortsätter nästa år i nuvarande form.

– Jag kommer absolut inte göra det som privatist, för den nivån rallycross tagit efter att Volkswagen gick in så vet jag att min plånbok och min spargris är för liten, säger Audiföraren.

De andra teamen vill begränsa Volkswagens stora dominans och ska föreslå till det internationella bilsportförbundet Fia att förändringar måste genomföras. Något som diskuteras är ett budgettak.

Johan Kristoffersson gav svar på tal i VF på onsdagen där han menade att Volkswagen Motorsport i Tyskland inte har satsat så stora pengar som det uppges.

– Man får inte glömma att det här fortfarande är ett privatteam med teknisk support från Volkswagen.

Och Per-Espen Løchen, mediaansvarig i PSRX Volkswagen Team Sweden, slår nu tillbaka med full kraft.

– Det är bara skitsnack. Volkswagen har inte gått in med några 30 miljoner euro. De satsar inte fem öre på det här i rena kostnader för delar. Att de andra säger såna här saker förstör både för oss och för sporten och det tar även bort ”kredden” som Johan ska ha, säger Løchen.

– Han har inte köpt sig till titeln utan har vunnit den för att han är den bästa, klyftigaste, renaste och säkraste chauffören. Vi är extremt stolta över att det är sportsliga förutsättningar som krossar all konkurrens. De andra har upprätthållit sin standard och kvalitet men Johan har tagit det till en helt ny nivå, fortsätter han.

Rätta oss
1 / 1

Mattias Ekström, till vänster, och Sébastien Loeb, till höger, anser att Volkswagen med världsmästaren Johan Kristoffersson har satsat för mycket pengar.

Aktuell artikel (1 av 8)
Ordkrig efter pengabråket i VM

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!