Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 18 mars - vecka 11
Rallycross

”Kan äntligen unna mig att njuta”

Firad världsmästare hemma igen
Foto: HP Skoglund

En trött och lycklig världsmästare är hemma igen och passar på att unna sig flera tårtkalas.

Men inom kort tänker Johan Kristoffersson, 28, gå vidare mot nya mål.

Hur?

– Genom att vinna ett VM till, säger rallycrosstjärnan.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Johan Kristoffersson blev Värmlands första världsmästare i bilsport någonsin på seniornivå när han på söndagen körde i mål som etta i Rigas VM-deltävling.

Det gav självklart eko.

Telefonen och sociala medier har gått varma sedan i söndags och när VF besöker Kristoffersson Motorsports högkvarter i Koppsäng utanför Arvika plingar det ideligen i 28-åringens telefon, det kommer blombud och gratulationer från alla håll.

Under onsdagen ska han medverka i morgon-tv och P4 Extra med Lotta Bromé.

Johan Kristoffersson har börjat inse vad han har ställt till med – och han passar på att njuta av varje sekund.

– Vanligtvis blickar jag mot nästa tävling nästan direkt efter målgång men den här gången har jag verkligen försökt ta vara på stunden och kan äntligen passa på och unna mig att njuta, säger han medan han kväver en gäspning.

– Luften har verkligen gått ur mig, det är väl för att jag för en gångs skull varvat ned lite.

Det kan också ha att göra med den hektiska tiden sedan i söndags. Först presskonferens, prisutdelning, samkväm med teamet och efterföljande guldfest.

Söndagen bjöd på en känslomässig berg- och dalbana.

– Först att träffa pappa, alla mekaniker och Pernilla Solberg efter vinsten. Det var speciellt för Pernilla för samtidigt som hennes och Petters stora dröm gick i uppfyllelse och det var min största dag i idrottskarriären så låg Petter på sjukhus. Det var väldigt många känslor inblandade.

– Festen på kvällen blev också väldigt bra, väldigt välorganiserat. Det var jäkligt kul när de spelade ”We are the champions”, jag tror jag stod lite på bardisken där emellan också...

På måndagskvällen kom han hem till familjen i Arvika och fick träffa sambon Zandra Björkholtz och sonen Colin igen.

– Hon hade förberett ett firande så mamma, syrran och släkt var där. Det blev tårta och sen kraschade jag i soffan.

På tisdagen blev det ett nytt tårtkalas och intervjuer.

Orkar du ladda om inför avslutningen av säsongen?

– Det ska inte bli några problem. Det är lite hektiskt de här första dagarna, men till helgen har jag inget planerat och då blir det tid för återhämtning och jag kan börja ladda om inför Buxtehude.

Två saker grumlar dock segerglädjen något. Dels Petter Solbergs skada – men även att konkurrenter som Sébastien Loeb i media har sagt att Volkswagens dominanta år förstör sporten.

Johan Kristoffersson har svar på tal.

– Man skjuter sig själv lite i foten genom att säga så, framför allt om du har tagit nio VM-titlar själv. Det ingen tänker på heller är att om jag och Petter hade kört för samma stall i fjol hade vi säkrat teammästerskapet i Riga då också, fast då var vi i varsin ringhörna och ingen tänkte på det.

28-åringen radar sedan upp exempel på varför VW-teamet har lyckats bättre än konkurrenterna – pengar är inte är en faktor enligt honom.

– Pernilla och Petter har först och främst gjort ett otroligt bra jobb att föra samman ett team som jobbar superbra ihop. Petter har sänkt garden i sin egen tävlingsdjävul och verkligen tagit mig under sina vingar och delat med sig av allt han har lärt sig under sina år. Vi använder all information vi får på bästa sätt.

– Mattias Ekström är bara fem poäng bakom Petter i mästerskapet – trots att han missat en tävling och Peugeot-Hansen har slängt 25 poäng i sjön på egna misstag. Vårt team har inte gjort några misstag och tar de bästa strategiska besluten.

– Dessutom har min säsong varit exceptionellt bra. Tidigare år har man behövt 23 poäng i snitt för att vinna VM, i år hittills ligger jag på 27,1. Det här slår alla rekord som har varit.

Johan Kristoffersson tror att satsningen lider av att Volkswagen var så dominanta i rally-VM innan de lämnade mästerskapet.

– Det känns som många tror att de kommit in och ställt ned skåpet. Man får inte glömma att det här fortfarande är ett privatteam med teknisk support från Volkswagen.

Framtiden för såväl PSRX Volkswagen RX Sweden och Johan Kristoffersson, vars kontrakt löper ut efter säsongen, är officiellt inte utstakad – men räkna på att det blir en satsning även 2018.

Hur går du vidare efter det här?

– Jag vinner ett VM till. Det tänkte jag är bra.

Johan Kristoffersson är inte mätt på att vinna.

– Sébastien Loeb vann ju rally-VM nio år i rad. Jag brinner för sporten och att tävla och vinna är det roligaste som finns. Jag har velat bli världsmästare sedan jag var liten, först i längdskidor och sen var målet att nå så långt som möjligt inom racing. Men sedan jag gick över till rallycross har det varit med fokus att bli världsmästare. Att kunna bli det under det största året hittills i VM, med alla bilfabrikanter och stora namn, känns otroligt stort.

Rätta oss
1 / 3

Mängder av blommor och gratulationer har strömmat in till Johan Kristoffersson sedan han säkrade VM-titeln i rallycross.

2 / 3

Johan Kristoffersson och Per-Espen Løchen, medieansvarig i PSRX Volkswagen Sweden, har mycket att vara glada över för tillfället.

3 / 3

På tisdagen blev det tårtkalas på högkvarteret i Arvika tillsammans med bland andra sambon Zandra Björkholtz.

Aktuell artikel (1 av 8)
”Kan äntligen unna mig att njuta”

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!