Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Rallycross

”Det blev känslosamt”

Segerfest med besk eftersmak för Johan Kristoffersson
Foto: Tony Welam

Johan Kristoffersson, 28, firade VM-titeln med teamet hela natten lång i Riga.

Bara en person saknades. Stallchefen Petter Solberg – som blev inlagd på sjukhus med svåra smärtor.

– Jag hade verkligen önskat att han varit med, säger Kristoffersson.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det blev ett segerfirande att minnas när Johan Kristoffersson blev den tredje föraren någonsin att vinna VM i rallycross. Efter att Petter Solberg vunnit mästerskapet 2014 och 2015 innan Mattias Ekström vann i fjol tog nu värmlänningen klivet överst på tronen.

Han gjorde det genom att vinna i Lettland – samtidigt som Petter Solberg försvann i en krasch strax efter starten i ena semifinalen.

Solbergs incident såg inte så allvarlig ut enligt de filmklipp som finns att beskåda – men så var inte fallet. Norrmannen fördes med svåra smärtor till ett sjukhus i Riga och ligger fortfarande kvar.

– Petter har jätteont. Han skriker av smärta när han blir förflyttad. Han klagar också på mag- och ryggsmärtor, säger hustrun Pernilla Solberg till VG.

På måndagskvällen uppdaterade stallet hans status och meddelade att Solberg brutit det vänstra nyckelbenet samt ådragit sig två revbensbrott på vänster sida.

– Det ser inte så allvarligt ut men på filmerna från ombordkameran ser man tydligt vad som sker. Petter får en touch bakifrån och tappar bakändan på bilen. Han försöker kontra genom att vrida ratten åt höger och precis när han har max rattutslag får han en ny smäll – då ryker nyckelbenet rakt av. Det är maximalt oflyt, hade det skett några hundradelar senare hade det antagligen inte blivit så illa, berättar Per-Espen Løchen, medieansvarig i PSRX Volkswagen Sweden.

Petter Solberg får nu stanna på sjukhus i Riga innan han flygs hem till Sverige för specialistvård.

Om han kan köra i Tyskland om en och en halv vecka återstår att se.

– Det är svårt att spekulera i. Men det omöjliga är möjligt för Petter Solberg och vi vet om speedwayförare och cyklister som kommit tillbaka efter nyckelbensbrott på en halv vecka till en vecka, säger Løchen.

Johan Kristoffersson var självklart besviken att hans stallchef, mentor och gode vän inte kunde närvara under segerfirandet.

– Det var en väldigt rolig fest, det var tävlingsorganisationen som styrde upp det. Alla var där, förutom Petter. Det kändes väldigt tråkigt att han inte kunde vara det och dela den här kvällen med mig.

Värmlänningen fällde några tårar i samband med att han höll ett tal till teamet.

– Det blev väldigt känslosamt. De hade klippt ihop en film från säsongen som har varit och det var första gången jag började reflektera och tänka lite kring allt. Det var väldigt speciellt.

Johan Kristoffersson reste hem under måndagen och kommer nu få några dagar att smälta sin VM-titel ytterligare.

Något besked kring nästa säsong har han ännu inte fått.

– Jag kan inte göra mer än vad jag har gjort, sen får vi se vad som händer, säger Johan Kristoffersson.

Rätta oss
1 / 2

Johan Kristoffersson fick fira VM-titeln utan stallchefen och vännen Petter Solberg som blev inlagd på sjukhus i Riga med svåra smärtor.

2 / 2

Petter Solberg tas om hand av sjukvårdspersonal efter kraschen.

Aktuell artikel (1 av 8)
”Det blev känslosamt”

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!