Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 oktober - vecka 43
Rally

FIA vill att segrar – inte pengar – ska ta förare till WRC

Det senaste inom WRC-cirkusen inför VM-deltävlingen i Finland.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Eriksen debuterar i Finland

Co-driverkarusellen snurrar vidare – och på nytt är det med Ola Fløene som en av huvudpersonerna när familjen Østbergs Adapta Motorsport valt att skriva kontrakt med två nya co-drivers, värmlänningen Patrik Barth och norrmannen Torstein Eriksen, för att ta över när rutinerade Fløene petas.

– Det här är ett teambeslut. Vi har över en period sett att det funnits problem i relationen mellan Mads och Ola. Till sist måste vi tänka på vad som är bäst för teamet. På den högsta nivån måste allt fungera smärtfritt, säger teamchefen Morten Østberg till Autosport.

Eriksen är den som får förtroendet i högerstolen i Rally Finland medan det inte tog lång tid för Fløene att hitta en ny sits utan norrmannen kommer redan i Rally Tyskland i augusti guida fram svenska löftet Emil Bergkvist som plockar in norrmannen då samarbetet med Joakim Sjöberg avbryts efter flera år.

Ogier kraschade våldsamt

VM-ledning – men bara en seger på de sju senaste tävlingarna.

Kanske känner sig världsmästaren Sébastien Ogier pressad att hitta lite extra fart inför Rally Finland?

För när fransmannen förra veckan testade inför tävlingen slutade testet i en våldsam krasch. Ogier var på sista rundan på sitt test då han i full fart slog i en sten som han under tidigare vändor dragit upp på vägen. Stötdämparen gick sönder och bilen skickades av vägen in i ett träd.

Fransmannen klarade sig själv utan allvarligare skador, men hans Ford Fiesta WRC blev så illa tilltygad att den inte gick att laga och M-Sportkollegorna Elfyn Evans och Teemu Suninen, som skulle testad dagen efter, fick se sina viktiga testmil gå upp i rök.

Det är fyra år sedan, 2013, som Sébastien Ogier senast vann i Finland.

FIA flaggar för förändringar

Det krävs en bättre, och tydligare, stege för rallysportens största talanger där segrar och förmåga ska hjälpa dem till WRC – inte en stor plånbok.

Det anser FIA:s rallychef Jarmo Mahonen som håller på att jobbar på ett nytt, bredare, koncept.

– Tittar man på racing så är det egentligen väldigt tydligt vilken serie man måste köra i för att ta sig uppåt i sporten, säger Mahonen till Autosport och fortsätter:

– Så är det inte, och har aldrig varit, i rallysporten. Vi måste ändra det och har en plan att göra det här på prov 2018 för att sedan ha allt på plats och köra fullt ut från 2019 och framåt.

Mahonens tanke är att nationella mästerskap ska fungera som en slags kvaltävlingar. Vinnarna i SM skulle till exempel sedan ställas mot de bästa i Europa och vinnarna där skulle ta sig till en världsfinal där vinnaren får finansiering att nästa säsong köra på en högre nivå. En av de största utmaningarna blir givetvis att lösa finansieringen.

– Vi måste samarbeta med biltillverkarna för att få det här att fungera, säger Mahonen.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
FIA vill att segrar – inte pengar – ska ta förare till WRC

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!