Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 oktober - vecka 43
Rally

Barth får chansen i VM

Foto: Helena Dahlgren/arkiv

Mads Østberg har haft det kämpigt i VM. Nu bryter han med sin co-driver Ola Fløene – och låter en värmlänning får chansen.

– Det är en möjlighet jag har väntat på, säger Patrik Barth, 25.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Mads Østberg lämnade M-Sport inför årets säsong för att i stället privatsatsa i ett team med tjeckiske Martin Prokop. Men Onebet Jipocar WRT-satsningen har inte blivit som norrmannen har önskat sig. Østberg, som har kört sex av åtta deltävlingar, ligger på en blygsam 14:e plats i mästerskapet och har noterat två sjundeplatser som bäst.

Nu får det konsekvenser.

Under torsdagen meddelade Østberg att han bryter med sin rutinerade co-driver Ole Fløene.

”Det är ett beslut som är fattat av teamet. Vi har under en period sett att det har funnits utmaningar i relationen mellan Mads och Ola. I slutändan måste vi tänka på vad som är bäst för teamet”, säger stallchefen Morten Østberg i ett uttalande.

Ersättare är redan hittade.

Till Finlands VM-rally 27–30 juli kommer Torstein Eriksen, till vardags med värmlänningen Fredrik Åhlin, att hoppa in i Forden.

Därefter tar en värmländsk co-driver över. Patrik Barth, 25, kommer att lotsa Østberg vid minst två tillfällen. Först i EM-deltävlingen Rally Rzeszow i Polen 3–5 augusti, där de kör en Ford Fiesta R5, och därefter i Tysklands VM-rally 17–20 augusti.

Barth är glad över att få förtroendet – och hoppas att det kan bli starten på ett långvarigt samarbete.

– Det här är en plats jag har sökt efter sedan jag slutade med Pontus (Tidemand) 2014. Jag har arbetat för att ta mig tillbaka och att få en sån här möjlighet på internationell toppnivå känns väldigt bra, säger Torsbybördige Barth.

Han går dock in i satsningen med Mads Østberg utan att hoppas på för mycket.

– Jag ser väldigt ödmjukt på möjligheten men visst är det en chans att ta sig in i VM-cirkusen på heltid. Men det kommer att bli en utvärdering efter de här två tävlingarna så får vi se vad som händer, säger han.

För att kunna åka med Mads Østberg i Tyskland tvingas Patrik Barth avstå Ulster Rally i brittiska mästerskapet, en tävling han skulle ha åkt med Oscar Solberg.

– Det här fick gå före helt enkelt, säger Patrik Barth.

Ola Fløene, som tidigare har läst noter åt bland andra Andreas Mikkelsen och Pontus Tidemand, kommer att fortsätta att jobba åt Adapta Motorsport som drivs av Morten och Mads Østberg.

Rätta oss
1 / 1

Patrik Barth hoppar in i Mads Østbergs högerstol.

Aktuell artikel (1 av 8)
Barth får chansen i VM

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!