Torsdag, 21 september - vecka 38
Övrig sport

Siktar mot 30 000 startande

Klarälvsloppet ska bli världens största sommartävling
Foto: Tommy Andersson

Klarälvsloppet har redan säkrat världseliten den 30 september.

Nu ska arrangörerna börja bearbeta den stora massan av motionärer.

– Vår huvudmålgrupp är de som åker Vasaloppet eller Birkebeinerloppet. Det är ungefär 90 000 unika skidåkare i de loppen varje år, säger Glenn Olsson, vd för Klarälvsloppet AB.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Förra veckan gick Klarälvsloppet ut med ett pressmeddelande om att de skrivit kontrakt med tre av de största stallen i långloppscupen i Visma Ski Classics. På fredagen kallade arrangörerna till en medieträff med de politiskt ansvariga i kommunerna längs banan från starten i Uddeholm till målet vid Värmlands Museum i Karlstad.

Per Lawén (S) är kommunstyrelsens ordförande i Forshaga.

– Här har vi chansen att få en ny värmländsk klassiker. Vi får ett mervärde av något som vi redan har. Banan ligger redan där. Med Klarälvsloppet får vi ett helt annat drag. En målsättning på 30 000 startande 2019 är fantastiskt. Många av dem har familjer och kompisar med sig. De ska naturligtvis hit och träna ett bra tag innan loppet. Det här kommer att bli en magnet för Värmland och våra kommuner, menar Lawén.

Glenn Olssons ambition är att Klarälvsloppet ska växa lavinartat de närmaste två åren och etablera sig som världens största sommartävling.

– Det är 30 000 totalt under de dagar vi kör 2019, förtydligar Olsson och fortsätter:

– Hur många dagar det blir vet vi inte än. Nästa år kommer det bli fler. Vi har förfrågningar om inlineslopp, rullskidor skate, triathlon och multisport. Det finns fler dagar att göra, men vi börjar med tre dagar i år.

Premiäråret är planen att 3 000 deltagare ska nå målet vid Värmlands Museum, det blir 1 000 per tävlingsdag.

– Vi vill bli världens största rullskidstävling redan i år. Den största som finns är Alliansloppet i Trollhättan med lite drygt tusen deltagare. Det siktar vi på att överträffa, säger Olsson.

Premiärupplagen inleds med löpning från Forshaga till Karlstad den 29 september. Dagen därpå är det nio mil på rullskidor som gäller och söndagen den 1 oktober avslutas allt med ett motionslopp på cykel.

Arrangörerna har filmat Klarälvsbanan två gånger och planerar ett teslopp i veckan som kommer. Det är mindre skador på asfalten än befarat.

– Vissa förbättringar krävs. Vi för en dialog med kommunerna, säger Olsson.

I dagsläget omfattar anmälningslistan knappt 200 namn, men då har inte arrangörerna slagit på stora trumman än vad gäller marknadsföring.

Huvuddelen av de som åker Vasaloppet eller Birkebeinerloppet bor inom en radie på tre timmar från Karlstad. Olsson riktar även blicken söderut mot Malmö, Danmark och Polen. Det ska finnas paketresor att köpa med tåg från Köpenhamn.

– I Danmark finns det många som åker rullskidor, men inte längdskidor. Vi har redan i dag en hel del anmälda från Danmark, säger Olsson.

Rätta oss
1 / 2

Per-Samuel Nisser (M) kommunalråd Karlstad, Glenn Olsson, vd för Klarälvsloppet, Lars Nyborg, utvecklingschef Hagfors kommun, Per Lawén (S) kommunalråd Forshaga, och Mathias Lindquist (S), kommunalråd Munkfors, promenerar symboliskt över den tänkta mållinjen för Klarälvsloppet.

2 / 2

Glenn Olsson, vd för Klarälvsloppet, har stora planer för motionsloppet.

Aktuell artikel (1 av 8)
Siktar mot 30 000 startande

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!