Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 oktober - vecka 43
Övrig motorsport

Vill gå upp i STCC-ledning

Dags för Kanonloppet på Gelleråsen
Foto: Tony Welam

Rallycross-VM leder han överlägset.

Nu siktar Johan Kristoffersson på att gå upp i ledning även i STCC.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det smäller i Gälleråsen i helgen strax norr om Karlskoga då klassiska Kanonloppet avgörs på Gelleråsens motorstadion.

Hemmaplan för STCC-tvåan Johan Kristoffersson som efter att förra helgen rest 500 mil västerut för VM-deltävlingen i rallycross i Kanada nu enbart har 15 mils bilresa till tävlingen.

– Ska jag vara ärlig så känns väl de flesta racingbanorna i Sverige som hemma, men det är en rolig bana, lite halvsvår och ganska ojämn på sina ställen. Det gäller att ha en bil som bromsar bra där, säger Kristoffersson i ett pressmeddelande.

Värmlänningen ligger tvåa i förarmästerskapet, 12 poäng bakom mästerskapsledande Robert Dahlgren. Det trots att Kristoffersson missat tre av de tolv race som hittills körts i STCC som totalt består av 21 race fördelat på sju tävlingshelger.

– Jag har ett klart mål med helgen och det är att komma upp i mästerskapsledning, men jag måste få till det riktigt bra för att kunna ta in tolv poäng. Jag är inne i ett flow och det är klart att det är roligare att hålla på när det går bra, säger han.

Någon STCC-titel kommer det dock inte att bli, helgens deltävling är den sista Johan Kristofferson kör i år då såväl Anderstorp 3 september som Mantorp 16 september krockar med VM-deltävlingar i rallycross där värmlänningen som bekant jagar ett VM-guld.

Robert Dahlgrens största konkurrent till titeln är snarare Kristofferssons teamkollega Fredrik Ekblom som med 183 poäng ligger trea i förarmästerskapet och har 32 poäng upp till Dahlgren.

– Alltid kul att köra på Gelleråsen. Jag har ingen koll på statistik och sånt, men jag vet att jag har vunnit en hel del där, säger Ekblom som segrade i sitt senaste framträdande i Kanonloppet 2015, i pressmeddelandet.

Förutom Johan Kristoffersson är Mikaela Åhlin-Kottulinsky det stora värmländska hemmahoppet. 24-åringen har haft en strulig säsong i STCC vilket gör att hon ligger på en blygsam 18:e plats i mästerskapet med en åttonde- och en niondeplats som bästa raceplaceringar.

– Fartmässigt har det gått bättre och bättre för varje helg. Varje gång har jag känt att jag närmat mig toppen. Nu gäller det att knyta ihop påsen och få till helheten. Bland annat har jag haft riktigt struliga starter hittills. Jag har inte kommit iväg och inte fått till dem… Förhoppningsvis får jag det att fungera betydligt bättre på Gelleråsen, säger Åhlin-Kottulinsky i ett pressmeddelande.

Värmländskan ser extra mycket fram emot att tävla just på Gelleråsen.

– Det kommer en hel del folk hemifrån för att titta och det ska bli fantastiskt kul att få visa upp för dem vad det är jag gör, säger hon och fortsätter:

– Jag körde mina första varv i en racerbil just på Gelleråsbanan. Det var tillsammans med Thed Björk och jag fick låna ett annat bilmärke än vad jag kör i dag om man säger så (skratt). Då körde jag några varv där och min bror Fredrik sa att det stod typ still. Och det gjorde det kanske, men det är i alla fall mitt starkaste minne därifrån.

Så värst mycket tävlingserfarenhet har hon inte från banan.

– Nej, men jag har ändå kört en del varv på banan så den är inte helt ny för mig, vilket Falkenberg var och Anderstorp kommer att bli.

Noterbart är att värmländskan fortfarande känner av sviterna efter att hon bröt högerfoten i samband med ett gymnastikpass.

– Vissa dagar gör det fortfarande ganska ont i foten, men jag kan gå och hindras inte i min bilkörning, säger hon.

En spännande start på Gelleråsen gör fjolårets STCC-mästare Richard Göransson som gör ett gästspel i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

– Det är otroligt inspirerande att jag fått möjligheten att göra ett inhopp. Racen brukar bjuda på tuff och spännande racing. Startfältet håller väldigt bra klass. Jag har stor respekt för alla som kört i serien flera år men jag ska ge Porschekillarna något att bita i. Målet är självklart en plats på prispallen, säger Göransson.

Efter tester under fredagen är lördagen på Gelleråsen fylld med race i supportklasserna medan STCC kör kval inför söndagens tre race.

Rätta oss
1 / 3

Johan Kristoffersson vill avsluta STCC-säsongen snyggt med att gå upp i mästerskapsledning.

2 / 3

Mikaela Åhlin Kottulinsky hoppas på en bra racinghelg hemma i Värmland.

3 / 3

Regerande STCC-mästaren Richard Göransson gör ett gästspel i Portsche Carrera Cup på Gelleråsen.

Aktuell artikel (1 av 8)
Vill gå upp i STCC-ledning

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!