Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 18 oktober - vecka 42
Övrig motorsport

Värmländska guld i NM och SM

RallyX Nordic
Foto: Lollo Johansson

Värmland fick flera guld och silver när NM och SM i rallycross avgjordes i Strängnäs på lördagen.

– Det känns riktigt jäkla skönt att det äntligen är klart, säger Thomas Bryntesson.

Artikeln fortsätter efter annonsen

21-åringen från Töcksfors tog titeln i Supercar lites förra året och nu är han mästare i tungviktsklassen Supercar. Försprånget var såpass stort att guldet var i hamn redan efter kvalomgångarna. Men Bryntesson, i en Ford Fiesta för Kilsteamet JC Raceteknik, vann inte tävlingen, han kom tvåa efter jättetalangen Oliver Solberg, som fyllde 16 år samma dag.

– Det har varit en riktigt rolig säsong med starten i Grenland, första segern i Arvika och att nu få avsluta allting med ytterligare en seger, det är riktigt gött, sa Solberg efter finalen, som han dominerade från start till mål i pappa Petters VM-Citroën från i fjol.

Till slut var NM-silvermedaljören Solberg 19 poäng bakom Bryntesson.

Trea i tävlingen kom Oliver Eriksson, team Olsberg, fyra Peter Hedström från Torsby och Finnskoga MK och femma Ramona Karlsson från Kil. Hon svarade för sin starkaste insats under säsongen.

Hedström knep NM-bronset med tre poäng tillgodo på teamkamraten Alexander Hvaal, sedan norrmannen fått svartflagg i finalen för en incident med Ramona Karlsson.

I och med att såväl Bryntesson som Solberg kör på norsk licens blev Hedström, i en Volkswagen Polo, svensk mästare. SM-guldet var klart redan efter semifinalen.

– Målsättningen efter strulet i Riga i EM var att ta ett SM-guld, det kändes riktigt härligt att säkra det redan innan finalen, säger Peter Hedström.

I Supercar lites ledde Simon Olofsson från Charlottenberg och Team Westom med fyra poäng före skåningen William Nilsson, tävlande för JC Raceteknik. Försprånget hade krympt till tre inför semifinalen, och där grinade återigen oturen Olofsson i ansiktet den här säsongen. 22-åringen fick tekniska problem på sin Ford, slutade fyra och precis utanför final. Hoppet hölls dock vid liv när han fick en reservplats in i finalen, och med en poängs mästerskapsledning.

Finalstarten var kaosartad, men Olofsson kom ut i täten efter första kurvan. På tredje varvet passerade dock Nilsson och släppte sen aldrig kommandot. Olofsson körde med trasigt avgassystem i mål som fyra och silvermedaljör i såväl NM som SM.

– Vi gjorde verkligen allt vi kunde, suckar en besviken Simon Olofsson.

Rätta oss
1 / 2

Oliver Solberg vann tävlingen i Strängnäs före Thomas Bryntesson som höll undan sammanlagt och blev nordisk mästare. Peter Hedström slutade trea i NM och tog SM-guld.

2 / 2

Här förlorar Simon Olofsson ledningen i Supercar lites-finalen mot William Nilsson, Sondre Evjen och Henrik Krogstad.

Aktuell artikel (1 av 8)
Värmländska guld i NM och SM

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!