Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Ledare

Hopp om ljus framtid

Foto: Henrik Montgomery/TT

Nils Landgren och hans röda trombon inledde riksdagens högtidliga öppnande med "I have a dream" och avslutade med "Come together". Låtvalet stämde överraskande väl med budskapet i Stefan Löfvens regeringsförklaring. Han bär verkligen på en dröm om ett bättre Sverige och han vill gärna förverkliga den tillsammans med andra.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Löfven talade om att bygga landet tillsammans i stället för var och en för sig. Kung Carl XVI Gustaf poängterade regeringsformens formulering om alla människors lika värde, uppmanade ledamöterna att visa varandra respekt och såg med tillförsikt på framtiden.

Det gjorde Stefan Löfven i sin regeringsförklaring också. Visst finns det problem både i världen och på hemmaplan. Upprustningen i Nordkorea, kriget i Syrien, svälten i Jemen och klimatförändringarna oroar, liksom dåliga skolresultat och hög arbetslöshet bland nyanlända.

Men oro löser ingenting. Sverige kan visa ledarskap och göra skillnad, i FN:s säkerhetsråd, i EU och i vardagen här hemma.

Löfven är inte de stora ordens politiker. Nej, han gnetar mera tålmodigt på i klassiska socialdemokratiska fotspår. Välfärden bygger vi gemensamt, överskott ska användas till investeringar i samhället och inte till skattesänkningar.

Det går bra för Sverige. Alliansens underskott har bytts mot ett stort överskott i statens finanser. 200 000 fler är i arbete än vid maktskiftet. Vi har den högsta sysselsättningen och det lägsta bidragsberoendet sedan 1990-talet. Det imponerar.

Målen är dock högt satta. Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet om tre år, hela landet ska utvecklas, vårdköerna ska kortas och vi ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Dit når man inte utan åtgärder, men det är inte stora bombastiska reformer Löfven arbetar med.

Nej, det läggs till någon miljard här och några hundratals miljoner där. Sjukvården får tre nya miljarder, försvaret 2,7 miljarder och polisen två miljarder. En och en halv miljard investeras för att minska klyftorna i skolan och yrkesvux, folkhögskolor och universitet får också mer pengar.

Ensamstående föräldrar får utökat underhållsstöd, fattiga pensionärer mer i bostadstillägg. Det är 800 miljoner kronor till klimatklivet och 350 miljoner till elfordonspremier. Det läggs pengar för att få fler i arbete och för att stimulera näringslivet. Listan är redan lång och blir ännu längre när budgeten presenteras i sin helhet nästa vecka.

De goda tiderna har gett ett reformutrymme på 40 miljarder kronor i budgeten och hittills har satsningar på knappt 30 miljarder presenterats. Allt finansierat ned till sista kronan.

Oppositionen är naturligtvis inte nöjd. De inleder i stället riksdagsåret med att diskutera om de ska sparka en populär försvarsminister eller inte. Fullföljer de hotet om misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist gör de ett präktigt självmål. Det vore en urusel start på det sista riksdagsåret före valet. Tar de sitt förnuft till fånga lägger de ner den löjeväckande cirkusen.

––––––––––––

Saxat:

I fallet Norge blir frågan dock tydlig. Klimatforskarna är eniga: vi har inte en chans att klara tvågradersmålet om vi bränner upp all den olja, gas och kol som vilar i jorden. Men om inte ens Norge - ett av världens rikaste länder, med en oljefond på 8 000 miljarder norska kronor - tänker sluta leta efter ny olja, vem kan då förväntas göra det?

Ödesval är ett slitet begrepp. Men norrmännen står faktiskt inför ett sådant.

Expressen

liberal

–––––––––––

Rätta oss
1 / 1

"Come together" sjöng Nisse Landgren och Johan Norberg och om att jobba tillsammans talade även statsminister Stefan Löfven i sin regeringsförklaring.

Aktuell artikel (1 av 8)
Hopp om ljus framtid

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!