Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 18 oktober - vecka 42
Nyheter

”Vi kommer överklaga”

Beslutet att sex vargar får skjutas i Värmland i vinter möttes av missnöje – från båda håll.

Svenska Rovdjursföreningen har redan bestämt sig för att överklaga.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Det kommer vi att göra, säger ordförande Torbjörn Nilsson i Karlstad.

– Det finns många skäl att inte ha licensjakt. Vargstammen är liten, den är drabbad av inavel och känslig. Den kvot man kan tänka sig skulle kunna skjutas utifrån referensmålen borde användas till skyddsjakt på problemvargar. Men det som gör mig mest upprörd är att myndigheterna låtsas som att vi har mer varg än vi faktiskt har. När de säger 355 vargar så räknar de också döda vargar. Egentligen har vi bara 257.

Lars-Olof Westerlund, ordförande för Naturskyddsföreningen i Värmland, är inne på samma linje.

– Även om man inte skjuter en enda varg i licensjakt så riskerar vi att hamna under de mål som satts upp. Jägarkåren brukar säga att vi måste ha licensjakt för att undvika tjuvjakt. Men så brukar vi inte göra med annan kriminell verksamhet i vårt rättssamhälle.

– Det är inte i Värmland som den stora koncentrationen på varg finns nu. Och att då dessutom besluta om jakt i ett gammalt tryggt revir där vargarna inte ställer till problem... Nej, det här är inte bra. Men vi har inte diskuterat om vi ska överklaga ännu.

Kjell Emilsson, ordförande för Jägarnas Riksförbund i Värmland ger en diametralt motsatt bild.

– Det här är helt sjukt egentligen, Vargstammen ökar för varje år. Det föds 70 till 80 valpar varje år och finns någonstans mellan 500 och 600 vargar i Sverige nu. Vi lämnade in en ansökan till länsstyrelsen där vi bad att få skjuta 66 vargar. Men den har vi inte fått något svar på alls.

– Hade vi fått skjuta så många så hade vargstammen varit mer i balans. Det är tragiskt! Vi har överklagat de senaste åren, men inte haft något möte än om hur vi ska göra i år.

Anders Olsson, vice ordförande för Jägareförbundet Värmland och ansvarig för klövviltsfrågor, vill också minska vargstammen drastiskt.

– Det är positivt att det kommit ett beslut om licensjakt. Men det är alldeles för låg tilldelning. Det här kommer sannolikt inte att påverka vargstammen över huvud taget. Och vi ser inte att det uppfyller regeringens mål heller.

Anders Olsson menar att Värmland just nu får bära ett alldeles för stort ansvar för vargstammen.

– Vi vill se högst en till två föryngringar per år. Det innebär tio till tjugo vargar i Värmland totalt. Vi är medvetna om att vi inte kan komma dit på ett år. Men 22 vargar totalt nu... Den siffran borde ha gällt bara Värmland.

Jägareförbundet Värmland har inte heller bestämt om de ska överklaga ännu.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
”Vi kommer överklaga”

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!