Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Nyheter

Värmländska röster om norska stortingsvalet

Foto: Junge, Heiko

Måndag 11 september är det val till stortinget i Norge. Omkring 5 000 norrmän bosatta i Värmland får rösta, men valet följs med spänning även av andra värmlänningar.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Jag säger varken bu eller bä till vilken regering det blir efter valet, men jag hoppas att samarbetet över gränsen blir bättre, säger Hans Nilsson (HEL), kommunalråd i Eda.

Han betonar att samarbetet med grannkommunerna och fylkena på andra sidan gränsen fungerar bra i dag. Men samarbetet på riksnivå mellan de båda länderna kan bli bättre.

– Konflikten om järnvägen är oroande, säger han.

Han syftar på bytet av kontaktledningar på järnvägen in mot Oslo. Ett arbete som norrmännen för närvarande planerar ska pågå dagtid i fyra år. Vilket fått SJ att säga att de inte tänker köra snabbtåg på sträckan Stockholm-Oslo.

De tågen stannar visserligen inte i Eda kommun ändå.

– Och Värmlandstrafiks tåg vänder här i Charlottenberg. Så vi hoppas på bättre kommunikationer. Det vore ju bra om folk härifrån kunde åka tåg till Gardermoen och Oslo för jobb och flyg. Och så vore det ju bra om norrmän kunde åka tåg hit för att handla.

Gränshandelns framtid oroar inte Hans Nilsson.

– Nej, den ökar från år till år. Det är väldigt trångt på parkeringarna här nu och snart öppnar Biltema. Skatteskillnaderna är så stora mellan Norge och Sverige att jag inte tror att gränshandeln påverkas av hur det går i valet. Jag tror inte att en ny regering vill ta bort skatter, oavsett vilken det blir.

Även Handelskammaren Värmland ser goda handelsrelationer och kommunikationer som viktiga frågor inför stortingsvalet.

– Norge är Sveriges viktigaste grannland och ännu viktigare för Värmland. Av värmländska företag med över fem anställda gör 57 procent affärer med Norge, säger Ingela Larsson, kommunikationsansvarig.

– Stråket Stockholm-Oslo är viktigt både vad gäller vägar och järnvägar. Det är skamligt att de inte fungerar bättre. Vi försöker se till så att det är en bra dialog på regeringsnivå.

Tomas Riste (S), regionråd i Värmland, håller med:

– Skulle SJ sluta köra X2000 till Värmland och Oslo så kan vi ju aldrig vara säkra på att den trafiken kommer tillbaka igen. Jag tror att problemet är att Sverige är väldigt avreglerat medan Norge satsar på statliga lösningar. Kunde vi mötas på mitten så vore det bra, säger Tomas Riste, som tänker följa det norska valet på måndag.

Det kommer även Hans Nilsson att göra.

– 1 400 av 8 600 invånare i Eda kommun är ju norrmän, det vill säga 16 procent. Jag hoppas att så många som möjligt av dem röstar.

Enligt Statistiska Centralbyrån fanns 6 108 värmlänningar födda i Norge vid förra årsskiftet. 5 420 av dessa är fortsatt norska medborgare. Precis som i svenska val kan norrmän poströsta eller uppsöka konsulat eller ambassad i det land de befinner sig. På konsulatet i Karlstad var dock inte tillströmningen så stor under augusti när norrmän kunde rösta där. Knappt 60 personer kom dit.

Rätta oss
1 / 2

Måndag 11 september är det val till stortinget i Norge. Det har varit möjligt att förhandrösta sedan 10 augusti och fram till i tisdags hade 681 000 norrmän – drygt 18 procent av de röstberättigade – gjort det.

2 / 2

Valdeltagandet vid förra stortingsvalet 2013 var 78 procent.

Aktuell artikel (1 av 8)
Värmländska röster om norska stortingsvalet

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!