Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 21 oktober - vecka 42
Nyheter

Vårdpersonal kan ha smittats av tbc

Foto: Peter Bäcker

En patient som var smittad med tuberkulos fick vänta länge på diagnos.

Nu utreds ett stort antal anställda inom vården som varit i kontakt med patienten och riskerar ha smittats.

Patienten, en kvinna i 70-årsåldern, har avlidit.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Kvinnan har under en period haft kontakt med vården med anledning av sjukdom. För en tid sedan lades hon in för utredning av andra sjukdomssymptom, som skulle visa sig vara tuberkulos. Men att konstatera diagnosen drog ut på tiden.

– Det är olika omständigheter som gör att man inte tänkte i ett tidigt skede på detta, och dit hör att hon inte kommer från något område med ökad förekomst av tbc. Tbc är inte vanligt i Sverige, och det här är en svensk kvinna, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare på Landstinget i Värmland.

Kvinnan har vårdats på sjukhuset i Torsby och Centralsjukhuset i Karlstad. Många inom vården, som hann komma i kontakt med henne innan diagnosen ställdes, riskerar nu ha blivit utsatta för tbc-smittan. Hur många vill dock inte Ingemar Hallén gå in på.

– Vi har bedömt att det är ovanligt många inom vården som kan ha blivit exponerade eftersom det tog tid innan diagnosen klarlades.

En utredning av var smittan kommer från, och vilka som kan ha blivit exponerade för den, pågår.

– Vi vet inte i dagsläget var patienten kan ha blivit smittad och vad som är källan. Men som vi alltid gör både när det gäller tbc och andra infektionssjukdomar som tillhör smittskyddslagstiftningen gör vi en utredning.

En av flera hypoteser, berättar Ingemar Hallén, är att patienten skulle kunna ha blivit utsatt för smittan inom vården.

– Vi tittar på den möjligheten. Däremot tror vi inte att personen har blivit smittad under tiden hon legat inne på sjukhuset.

Kvinnan har avlidit till följd av sina sjukdomar. Grundsjukdomen bidrog till att förloppet blev så pass allvarligt, enligt Ingemar Hallén.

– Det finns behandling mot tuberkulos och en hyfsat frisk person som får diagnos och behandling reder man ut. Men ju sjukare man är och ju senare man upptäcker det så kan det bidra till att sjukdomsförloppet blir allvarligt.

---

Fakta: Tuberkulos

• Tuberkulos, tbc, är en infektionssjukdom som framför allt påverkar lungorna. Det är ovanligt att smittas av tuberkulos i Sverige, men i flera delar av världen är tbc en av de vanligaste infektionssjukdomarna.

• Tuberkulos smittar från människa till människa genom luften.

• En person som har tbc i lungorna och tuberkelbakterier i sina upphostningar är smittsam och kan sprida sjukdomen. Men det är bara vissa personer med tuberkulos i lungorna som har bakterier i upphostningarna.

• Tbc i andra organ än lungorna och luftvägarna smittar inte. Personer som är smittade men som inte är sjuka, är inte heller smittsamma.

Källa: 1177 Vårdguiden

Rätta oss
1 / 1

Ett stort antal anställda inom vården i Värmland som varit i kontakt med en tbc-sjuk kvinna kan ha blivit utsatta för smittan. En utredning ska nu fastsälla vart smittan kommer ifrån och hur många som kan ha exponerats för den.

Aktuell artikel (1 av 8)
Vårdpersonal kan ha smittats av tbc

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!