Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 21 juni - vecka 25
Nyheter

Var är alla unga musikgrupper?

Är rocken på väg att dö? Nja, kanske inte riktigt. Men tydligt är att intresset för att starta band bland de yngre är mindre än förr. Johan Carlsson, musikhandläggare på Studiefrämjandet, är orolig över utvecklingen.

– Återväxten bland ungdomar i fritidsgårdsåldern är väldigt dålig, säger han.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Endera spelar man fotboll eller också spelar man i band, kunde det heta förr om åren. Ungdomar som inte var intresserade av idrott plockade inte sällan upp ett instrument och drog i gång en rock- eller popgrupp. Men tiderna förändras, och bland dagens ungdomar tycks intresset för att rocka, åtminstone som förr, vara på kraftig tillbakagång.

Johan Carlsson har sett nedgången pågå i ungefär fem år, och han har flera förklaringar.

– Fritidsgårdarna har sämre resurser nuförtiden. Förr fanns alltid en replokal och en musikansvarig som hade tid att uppmuntra ungdomarna att börja lira, men det förekommer knappt längre. Det finns ingen som har tid att engagera sig. Sedan är det förstås så att intressena förändras och att många väljer att göra annat än att spela musik, säger han.

Men bara för att det inte bildas rockband i samma utsträckning som förr innebär det inte att det saknas musikintresse bland de yngre. Många ungdomar väljer att göra elektronisk musik hemma på datorn, men det är komplicerat för Studiefrämjandet att nå ut till dem.

– Det bekymmersamma är att de oftast är en eller två personer i sina konstellationer och vi kan inte jobba med färre än tre. Det är staten som sätter de riktlinjerna, så det är svårt att ändra på. Där måste vi titta på hur vi kan hjälpa dem, för risken är att de ramlar mellan stolarna, säger Johan Carlsson.

Kalle Larsson är fritidsledare på Tolvmansgatan i Karlstad. Där finns fyra replokaler som delas av sex-sju band, varav åtminstone två består av ungdomar i gymnasieåldern.

– Jag har tidigare jobbat på Sjösala fritidsgård i Vålberg och Lugnet på Gruvlyckan. Där fanns ingen musikverksamhet alls, även om Sjösala hade ett rum där de höll DJ-kurser ibland. Det är inte så många som rockar längre, utan det är mer skapa musik i datorn som gäller. Även på Tolvmansgatan har vi tillgång till en dator som man kan använda till att skapa musik, säger Kalle Larsson, som själv spelade i band på Hultsbergs fritidsgård i ungdomen.

Tolvmansgatan anordnar spelningar ibland, och tar då hjälp av Studiefrämjandet, men någon speciell musikansvarig har man inte.

Trots att återväxten just nu är svag bland de yngre är det ändå relativt fullbokat i Studiefrämjandets tio replokaler i Gjuteriet och i de 22 lokalerna i Musikhuset Strandvillan.

– Jag tror det finns två lediga platser i Musikhuset, och i Gjuteriet är det smetfullt. Bland folk som kommit upp i universitetsåldern är intresset fortfarande stort för att spela i band, säger Johan Carlsson.

Och kanske är vågen så smått på gång att vända även bland de yngre. Kim Melander, kultursamordnare på Uno i Karlstad, tycker sig i alla fall ana det.

– Intresset för att spela i band går alltid i vågor, och ett tag fick stänga en av våra två replokaler för att göra ytterligare ett DJ-rum. Men nu har vi fått öppna den igen, på bekostnad av DJ-rummet, för att intresset var såpass stort för att repa, säger han.

Någon musikansvarig finns inte på Uno, däremot en tekniker som kan hjälpa till att byta ut utrustning i replokaler om det skulle behövas.

Rätta oss
1 / 1

Rocknedgång. Johan Carlsson, musikhandläggare på Studiefrämjandet, oroar sig för bristen på intresse för att spela i band bland ungdomar i fritidsgårdsåldern.

Aktuell artikel (1 av 8)
Var är alla unga musikgrupper?

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!