Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 oktober - vecka 43
Nyheter

Vad är resursbrist inom polisen?

Foto: Helena Dahlgren

Polisens resurser har ökat drastiskt, sett till statistiken.

Eller? Nej, så är det inte. Snarare är det oklarheter kring en kod som leder till det resultatet.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Sett till statistiken har koden som används vid resursbrist minskat kraftigt i Värmland. Men anledningen är tyvärr inte att det plötsligt blivit många fler poliser i Värmland än förra sommaren. Det handlar om hur vi hanterar koden om resursbrist, säger Henrik Dahlström, chef för regionala ledningscentralen i Örebro.

Det var den 15 maj i år som Örebro tog över ledningscentralen från Värmlands länskommunikationscentral och ett halvår tidigare hade Dalarnas kommunikationscentral flyttats till Örebro.

Kod 128 används av polisen för de larm i händelserapporterna som man på grund av resursbrist inte kunnat åka på. I juli förra året noterades 135 sådana larm i Värmlands län. Motsvarande siffra för juli i år är blott 22. En mycket kraftig minskning, således.

– Kod 128 är väldigt omdiskuterad inom polisen. För hur ska den användas? Vad är resursbrist? Det är subjektivt och finns olika tolkningar. För nu när vi har region Bergslagen - händer det något i ett län ställer man sig frågan: Har vi någon att skicka på det här larmet? Och svaret blir i de allra flesta fall ja, någonstans i regionen finns en radiobil som tekniskt sett skulle kunna åka. Men den kanske befinner sig 30 mil därifrån, och om det då handlar om en misstänkt rattfyllerist som när patrullen väl är framme kan ha åkt 30 mil åt motsatt håll, är det då rimligt att skicka den patrullen? Det är det sannolikt inte, säger Henrik Dahlström.

I ett sådant fall noteras sannolikt inte händelsen heller under kod 128, eftersom det de facto finns en resurs - fast så långt bort att det inte är meningsfullt att skicka patrullen.

– För medborgaren, och även för många poliser, blir ju det samma sak som att det är resursbrist. Vi inom polisen måste hitta det sätt som kodningen ska användas så att det blir rättvisande och koden används på samma sätt inom hela myndigheten. Jag har faktiskt ställt frågan till processledare nationellt och fått svaret att de arbetar med frågan, säger Henrik Dahlström.

Rätta oss
1 / 1

Aktuell artikel (1 av 8)
Vad är resursbrist inom polisen?

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!