Fredag, 22 september - vecka 38
Nyheter

Utbrott av multiresistent bakterie i Värmland

19 fall av den multiresistenta bakterien VRE har upptäckts vid Centralsjukhuset i Karlstad och sjukhuset i Torsby mellan januari och mars. Det är det största utbrottet av multiresistenta bakterier någonsin för Landstinget i Värmland.

– Vi tror att utbrottet är över, men helt säker kan man inte vara, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det var i januari som den multiresistenta tarmbakterien upptäcktes hos en patient vid Centralsjukhuset i Karlstad. Sedan dess har omkring 1 800 provtagningar gjorts, och 19 fall konstaterats.

– VRE är egentligen lågpatogen och det är få som får en infektion. Men är man redan immunnedsatt kan den bli besvärlig, för det finns inte många typer av antibiotika att välja mellan för behandling, säger Ingemar Hallén.

I Värmland är det bara en av de 19 konstaterade smittbärarna som blivit allvarligt sjuk.

– VRE förekommer oftast med några enstaka fall per år i Värmland, men det här är det första konstaterade utbrottet med smittspridning. Genom smittspårning kartlägger vi smittspridningen och en stor del av det är klarlagt, men viss spårning fortgår för att vi ska få hela bilden klar för oss, säger Ingemar Hallén.

Det sista konstaterade fallet upptäcktes i slutet av mars, men det är för tidigt att konstatera att utbrottet skulle vara över.

– Det ser väldigt lovande ut, men jag vågar inte garantera det. Erfarenheter från andra landsting säger att det kan dyka upp nya fall Vi ser inga tecken på pågående smittspridning, men en begränsad spårning fortgår, säger Ingemar Hallén.

Städning och hygien på sjukhusen är a och o när det gäller att undvika spridning av multiresistenta bakterier, och tillfälliga stärkta städrutiner har införts på akutmottagningar i länet och på avdelningarna där de smittade vårdats.

– Grundrutinerna vi har är bra. Så länge vi har flerbäddssalar, gemensamma toaletter och överbeläggningar kommer man inte helt ifrån risk för smittspridning – men den är väldigt liten om hygienrutiner och städning sköts bra. Det finns ingen anledning för allmänheten att oroa sig, säger Ingemar Hallén.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Utbrott av multiresistent bakterie i Värmland

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!