Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Nyheter

Uppmaningen: Börja prata skog i tid

LRF konsult diskuterar generationsskiften
Foto: Linn Malmén / Arkiv

Generationsskiften av skogsfastigheter är en fråga som växer sig allt hetare.

Därför ägnas två av kvällarna under Mellanskogs skogsvecka åt ämnet.

– Ett bra tips är att börja diskutera tidigt inom familjen, säger Sara Hjalmarsdotter Gund, jurist på LRF konsult.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Stora arealer skog med stora värden och allt äldre ägare. I takt med att befolkningen, främst i de norra delarna, blir äldre blir andelen skogsägare vars fastigheter ska gå vidare inom familjen också äldre och såväl arv som överlåtelser kan bli snåriga om man inte löser frågan i tid.

– Det tar ofta väldigt lång tid att komma till skott, vilket gör att den som ska överlämna fastigheten har blivit ganska gammal och har inte orkat med skogen de sista åren, samtidigt som nästa generation som ska ta över kanske hade bättre förutsättningar innan man själv skaffade eget boende, bildade familj och kanske flyttade någon annanstans, säger Sara Hjalmarsdotter Gund.

I samarbete med Mellanskog genomför LRF konsult två informationsträffar om generationsskiften under Mellanskogs skogsvecka, och det är alltid viktigt att träffa både nutida och framtida skogsägare, anser Sara Hjalmarsdotter Gund.

Och det mesta grundar sig i att börja diskutera överlåtelsen i tid, för fallgropar finns det gott om.

– Det är ganska vanligt att man fastnar om det är flera syskon där bara en ska ta över. Då kan det bli mycket diskussion kring begreppet rättvisa, säger hon och berättar också om att det inte är helt enkelt att vara delägare.

– Oftast blir det en som lägger ned väldigt mycket mer arbete och nio av tio delägarskap slutar ofta i någon form av intern konflikt eller tvist. Då försöker vi, vid generationsskiften, se till så att det bara finns en delägare genom att dela upp så man får varsin fastighet, om föräldrarna säger att alla barn ska ha varsin del så skriver vi samarbetsavtal som reglerar vad man ska göra och varför och vilken kompensation man får för det och så vidare.

Vilken är den vanligaste frågan ni får?

– Hur tänker andra, och hur gör andra? Sedan är skattefrågor väldigt vanliga, hur överlåter jag fastigheten så att det gynnar mig ekonomiskt och skattemässigt?

Mellanskog brukar arrangera en skogsvecka i mitten på september, vilken inleddes i lördags på Torsbymârten och i Klässbol. Liksom tidigare finns det något för alla på programmet, som avslutas med en familjeskogsdag i Ölme-Lundsholm kommande lördag och däremellan anordnas också en skogsdag utanför Lysvik och teknikdag i Torsby.

– Det här brukar vara en bra tidpunkt eftersom alla är tillbaks från semestern och det är läge att se över åtgärdsbehoven i skogen, säger Henrik Svensson, virkesområdeschef för norra Värmland.

– Det blir också ett tillfälle för spontana frågor, tankar och idéer från skogsägare och då får vi försöka lösa de frågorna när de dyker upp. Det är många som är väldigt intresserade av sånt som virkesmarknaden exempelvis.

Rätta oss
1 / 1

Överlåtelse av skog inom familjen kan bli en snårig fråga om man inte löser den i tid.

Aktuell artikel (1 av 8)
Uppmaningen: Börja prata skog i tid

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!