Fredag, 22 september - vecka 38
Nyheter

Unik bild på järvunge

Foto: Länsstyrelsen/Per Larsson

Järven är tillbaka i Värmland. Tidigare i vår fångade länsstyrelsens naturbevakare Per Larsson en hona med unge på foto i Branäs-området. Det är första gången en järvunge fotograferats i Värmland, och det innebär att en föryngring kan konstateras för 2017, precis som 2016.

– Det ligger ett jäkla jobb bakom, säger Per Larsson.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Järven har alltid funnits sporadiskt i Värmland, men det är först på senare år som Länsstyrelsen har kunnat konstatera föryngringar inom länets gränser. Det är i norra delarna av Värmland som rovdjuret tycks ha etablerat sig, även om enstaka järvar har observerats så långt söderut som Säffle. Hur många som finns i länet är svårt att säga, inventeringen pågår mellan februari och juni.

– Det är enormt tidskrävande och svårt att inventera järv, mycket svårare än med varg. I fjällen är vi rätt så bra koll, men i skogsterräng är det väldigt komplicerat, säger Per Larsson.

Men för några veckor sedan fångades alltså en hona på bild med övervakningskamera, med en unge i munnen. För Per Larsson innebar det jackpot efter en lång tids arbete.

– Ja, det får man väl säga. Hon rörde sig mellan flera lyor, och det tog mig tre veckor att klura ut var hon höll hus. Det kräver ett intensivt spårningsarbete, och man är beroende av vädret. Eftersom en järv rör sig två mil om dagen krävs det ny snö i omgångar. Men jag har mina metoder, säger Per Larsson.

Att järven börjat röra sig söderut i landet har till stor del med ett annat rovdjur att göra – vargen.

– Järven är en dålig dräpare och en utpräglad asätare. Därför följer den i vargens spår. Den gillar också att äta rester efter älgjakt. Järven är relativt ofarlig för hundar och tamdjur, så den väcker inte lika starka känslor som varg, berättar Per Larsson.

Förra årets inventering visade att det fanns cirka 500 järvar i hela Sverige, vilket var en minskning från föregående år. Beståndsmålet ligger på 600 järvar.

Rätta oss
1 / 1

För första gången har en hona med sin unge fångats på bild i Värmland.

Aktuell artikel (1 av 8)
Unik bild på järvunge

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!