Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 april - vecka 17
Nyheter

Tilläggsbeslut i Loka kan bli aktuellt

Foto: Jeanette Dahlström

Jaktlagen har sett spår av att det kan finnas fler än sex vargar i Lokareviret. Nu kan ett tilläggsbeslut bli aktuellt då reviret ska tömmas helt på varg på grund av inavel.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Sedan vargjakten startade i Lokareviret i början av veckan har jaktlagen skjutit fem av de sex tilldelade vargarna i reviret. Men de har även sett indikationer på att det kan finnas uppemot tre vargar ytterligare i reviret.

– De har sett spår i snön från fler vargar. Hur många vet man inte riktigt. Vi inventerade inte området fullständigt inför vargjakten men fick en spårning på en sjunde varg. Det är vad vi visste då, men inte att det skulle finnas fler, säger Magnus Eklund, avdelningschef för Miljö på länsstyrelsen i Örebro.

Anledningen till att jägarna skulle tömma reviret på stammen är att det råder inavel. Därför kommer de nu att ansöka om en utökad tilldelning.

– Det återstår ju en varg att skjuta just nu och finns det fler vargar kommer det eventuellt att bli ett extra tilläggsbeslut. Men det är ingenting som är fattat utan det kommer att hanteras när de sex vargar som redan är tilldelade har fällts.

Tilläggsbeslutet om licensjakten ska utökas kommer att diskuteras och fattas gemensamt av länsstyrelsen i Värmland och Örebro.

På viltförvaltningen i Värmland uppmanades jägarna under fredagen att vara extra uppmärksamma på att det återstod en varg att skjuta i Lokareviret.

– Vi har utgått ifrån en genomsnittlig flockstorlek men är förberedda på att det kan finnas flera eller färre inom ett jaktområde, och då får vi ta ett beslut när vi kommer så långt. Syftet med jakten är att reviret ska tömmas, men vi ska undvika överskjutningar, även om de som är ute och jagar nog håller stenkoll på hur många som är kvar, skriver Kari Langöen, vilthandläggare på länsstyrelsens Facebooksida.

Licensjakten på varg

• Årets licensjakt på varg pågår mellan 2 januari och 15 februari. Sammanlagt får 24 vargar skjutas i Värmland, Dalarna, Gävleborg och Örebro län.

• Vilka vargrevir man får jaga i bestäms av länsstyrelserna, som tittar på till exempel om tamdjur blivit angripna och om vargarna är mycket inavlade.

• Varg får jagas från en timme före solens uppgång till en timme efter att solen gått ned.

• En skjuten varg ska besiktigas av länsstyrelsens utsända. Den flådda vargkroppen skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt. Jägaren får behålla vargskinnet.

Källa: Länsstyrelserna, Naturskyddsföreningen, Statens veterinärmedicinska anstalt.

Rätta oss
1 / 1

Aktuell artikel (1 av 8)
Tilläggsbeslut i Loka kan bli aktuellt

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!