Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 17 augusti - vecka 33
Nyheter

Tidemands tyngsta duell

Foto: Carlos Contreras/Jarowskij

Kan rallyföraren Pontus Tidemand besegra en stridsvagn?

Hur bra är egentligen Filipstadssnickaren Mattias Degerstedt på att skruva i skruvar?

Det är två spännande uppgörelser i tv-programmet Duellen.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Duellen är Sveriges Televisions lördagssatsning där studiopubliken ska gissa vinnaren av sex utmaningar. I det fjärde avsnittet, som sänds på lördag, återfinns tre värmlänningar bland duellanterna. Rallyföraren Pontus Tidemand och kartläsaren Jonas Andersson, värmlänningarna blev nyligen världsmästare i WRC2-klassen, ställs mot en stridsvagn från P4 i Skövde under ledning av kompanichefen Marcus Hedh.

– Det blir spännande. Jag har inte sett inspelningen själv än. Förhoppningsvis så hinner jag se den på lördag. Jag vet inte vilken tid vi är i mål på lördag, säger Pontus Tidemand när VF når honom under rekognoseringen inför SM-deltävlingen East Sweden Rally i Linköping.

I SM-deltävlingen slipper värmlänningarna tampas mot en stridsvagn som väger 63 ton.

– Det hade jag aldrig gjort förut. Det var en rolig grej, säger Tidemand som skrivit på ett avtal med SVT om att han inte får berätta för mycket om tv-programmet i förväg.

– Vi startade i alla fall samtidigt och skulle ta oss från punkten A till B. Vi åkte på en rallyväg i skogen. Det var en rätt så lång sträcka. En bra rallyväg, minns Tidemand.

Marcus Hedh, med stridsvagnsbesättning, hade förmånen att kunna ta fågelvägen över stock och sten.

I en annan annorlunda duell får vi se snickaren Mattias Degerstedt från Filipstad skruva i fem skruvar för hand. Motståndaren - en tolvårig tjej från Stockholm - hade en skruvdragare till sin hjälp.

– Hon fick skruvdragaren i förväg av SVT så hon kunde öva, säger Mattias Degerstedt som sedan 2006 driver M Degerstedt Bygg AB med 17 anställda.

De utsågs till årets företagare i Filipstad och vann även priset som årets byggföretag i klassen små och medelstora företag vid Hantverkargalan på Hamburger Börs i våras.

Det var efter den vinsten som Sveriges Television hörde av sig.

– De ville ha den sämste förloraren och samtidigt den störste vinnarskallen i företaget till programmet. Jag frågade runt i fikarummet. Ingen ville så det fick bli jag, säger Mattias Degerstedt och skrattar.

Han har erfarenheten på sin sida.

– Jag lade mitt första tegeltak när jag var 13 år, så jag har väl skruvat i skruvar i 29 år, konstaterar Degerstedt.

Återstår att se om det räcker för att vinna duellen.

Rätta oss
1 / 2

Rallyföraren Pontus Tidemand och kartläsaren Jonas Andersson hälsar på kompanichef Marcus Hedh och hans stridsvagnsbesättning från P4 i Skövde.

2 / 2

Mattias Degerstedt från Filipstad kämpar frenetiskt med att så snabbt som möjligt skruva i fem skruvar så att ballongerna spricker i tv-programmet Duellen.

Aktuell artikel (1 av 8)
Tidemands tyngsta duell

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!