Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Sunne

Nio vindkraftverk planeras på Fryksdalshöjden

Planerna på en vindkraftpark på Fryksdalshöjden i Sunne kommun börjar ta form.Under sommaren räknar företaget Bixia Fryksdal energi med att ansöka om miljötillstånd för anläggningen.Men allt är inte frid och fröjd – flera privatpersoner bosatta i Arvika kommun vill stoppa projektet.
Artikeln fortsätter efter annonsen

I Sunne kommuns översiktsplan pekas det aktuella området på Fryksdalshöjden ut som ett av tre områden i kommunen där etablering av vindkraftverk anses lämpligt.

Avståndet till Västra Ämtervik är fyra kilometer, till Sunne 14 kilometer, till Kil 21 och till Arvika 23 kilometer.

På platsen planeras nio vindkraftverk med en totalthöjd på 175-200 meter.

Helt nyligen avslutades det så kallade samrådsskedet. Där har allmänheten, organisationer och föreningar haft möjlighet att tycka till.

Flera personer bosatta väster om Fryksdalshöjden i Arvika kommun vill stoppa etableringen. Utöver att komma med synpunkter under samrådet har några av dem också startat en namninsamling på internet.

– Vindkraftverk på Fryksdalshöjden känns inte bra. Vindkraftverken kommer att stå i ett område där det vintertid görs fina skidspår. Nio vindkraftverk som kommer att ”förfula” den fjälliknande miljön. De kommer att både höras och synas, tycker en av skeptikerna.

Sunnes kommunalråd Ola Persson (C) konstaterar att kommunen antagit en vindkraftsplan och en översiktsplan, processer där kommuninvånarna varit delaktiga.

– Översiktsplanen klubbade vi i november 2011. Områdena vi pekat ut är Fryksdalshöjden, Finnfallet och Björnhöjden, öster om Gräsmark, säger Persson, som kommenterar protesterna mot etableringen på Fryksdalshöjden så här:

– Det är klart att jag kan ha viss förståelse men det är också viktigt att man då har framfört de här synpunkterna under samrådet.

När Bixia så småningom söker tillstånd för vindkraftparken görs prövningen av miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Örebro. Sunne kommun kommer med största sannolikhet att tillstyrka ansökan.

– Som jag ser det gör vi det om den följer det vi tidigare beslutat, säger Ola Persson och tillägger:

– Frågan om vindkraftsetablering var väldigt genomdiskuterad i vår kommun fram till i november 2011. I det här fallet är det en konflikt för att här handlar det om medborgare i en annan kommun. När vi fastställde vår översiktsplan skickades den till Arvika kommun och de har inte haft några synpunkter.

När det gäller de två andra vindkraftsområdena i Sunne kommun säger Ola Persson att det vid Finnfallet funnits intressenter.

– Men hur långt man kommit vet jag inte. Vid Björnhöjden där­emot tror jag inte det är något på gång.

Rätta oss
1 / 1
På Fryksdalshöjden planeras nio vindkraftverk. Flera personer boende väster om höjden vill stoppa etableringen. ”Nio vindkraftverk kommer att förfula den fjälliknande miljön”, säger en av skeptikerna. FOTO: TT
Aktuell artikel (1 av 6)
Nio vindkraftverk planeras på Fryksdalshöjden

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!