Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Storfors

Lundsberg stängs tillfälligt

(Uppdaterad) Skolinspektionen beslutade att tillfälligt stänga Lundsbergs skola från torsdagen och som längst sex månader framåt.Enligt generaldirektör Ann-Marie Begler blev den senaste händelsen där elever brännskadades med strykjärn för mycket.Så sent som i april i år bedömde Skolinspektionen att skolan hade uppfyllt kraven mot kränkande behandling.Ett beslut inspektionen ångrar i dag.

Artikeln fortsätter efter annonsen

 

Redan från och med torsdagen ska skolan vara stängd enligt beslutet i Skolinspektionen. Ett beslut som kan överklagas till förvaltningsrätten i Göteborg. Men beslutet om stängning gäller fram tills att rätten gjort en annan bedömning.

– Cirka 200 elever går på skolan och det blir nu deras hemkommuner som får ta över ansvaret för elevernas skolgång. Jag är säker på att de flesta har ett nätverk som förmår att klara uppgiften. Beslutet att inte ha någon skolverksamhet på Lundsberg sträcker sig som längst sex månader framåt. Vi har också meddelat regeringen vårt beslut, berättade Ann-Marie Begler vid en presskonferens i Stockholm.

Skälen till beslutet är att skolan inte förmått att motverka kränkande behandling. Flera inspektioner har gjorts och den senaste i våras där Skolinspektionen bedömde att skolan tagit viktiga steg framåt. Ett beslut inspektionen ångrar i dag.

Ytterst bär Stiftelsen Lundsberg ansvaret och styrelseledamoten Ulf Rehnmark berättade efter ett krismöte att det viktigaste är att fokusera på elevernas fortsatta skolgång.

– Alla elever är inte heller bosatta i Sverige där en hemkommun står beredd. Styrelsen ser också mycket allvarligt på helgens incident. Vi har inte tagit ställning till om beslutet om verksamhetsförbud ska överklagas. Står skolan stilla i sex månader kan det handla om skolans överlevnad.

Stiftelsen ska nu göra allt för att genomföra kraven från Skolinspektionen senast den 28 november och är fast övertygade om att kunna återupprätta förtroendet för skolan.

Skolinspektionen har de senaste dagarna granskat vad som hände lördagen den 24 augusti i samband med en nollning (se faktarutan ovan till höger). Enligt den utredning Skolinspektionen genomfört hade elevernas husfar tidigare nämnt att de kunde bli utsatta för olika saker under nollningen. Kvällen den 24 augusti bedömdes av internatchefen att vara en riskkväll och han anser också i utredningen att händelsen var en kränkande behandling.

Sveriges skolledarförbund säger i ett pressmeddelande att de stödjer Skolinspektionens beslut.

– Varje skola oavsett skolform måste säkerställa elevernas trygghet under skoltiden.

Total är 85 personer anställda på skolan och en viktig arbetsplats i Storfors kommun.

– Vi ska träffa skolledningen nästa vecka, säger kommunalrådet Hans Jildesten (S).

 

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 1)
Lundsberg stängs tillfälligt

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!