Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 oktober - vecka 43
Nyheter

Snabbare svar på cellprover

Att få svar på ett gynekologiskt cellprov kommer att gå fortare från och med i höst. Med hjälp av en ny metod behöver många prover inte granskas i mikroskop. Därmed kortas väntetiderna från två månader till ett par dagar för de prover som inte behöver kontrolleras i efterhand.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Var tredje år kallas kvinnor till cellprovskontroll. Proverna skickas sedan till Klinisk patologi på landstinget i Värmland, där proverna granskas i mikroskop av specialister. Men det är en tidskrävande metod, vilket gjort att väntetiderna varit flera månader.

Från den 1 oktober kommer landstinget i Värmland att gå över till en ny metod som på sikt kommer att införas i landsting över hela landet. Nu kommer proverna i stället att placeras i en utrustning man kan undersöka förekomsten av de papillomvirus som kan ge upphov till elakartade cellförändringar.

– Det finns hundra olika papillomvirus, några av dessa kan ge cellförändringar. Av alla papillomvirus är det 13 stycken som man i dag vet kan ge livmoderhalscancer. De flesta sexuellt aktiva vuxna har någon gång haft en virusinfektion med papillomvirus. Men för de flesta läker infektionen ut. Med den här metoden hittar vi de virus som kan ge cellförändringar där virusinfektionen av någon anledning inte har läkt ut, säger Charlotta Gestblom, verksamhetschef för klinisk patologi på Centralsjukhuset i Karlstad.

När virus identifierats i proverna granskas cellproverna i mikroskop som tidigare. Den nya metoden kommer endast att användas på kvinnor mellan 30 och 64 år. För kvinnor under 30 år kommer undersökningen att ske som i dag med mikroskop först.

– Orsaken är att andelen kvinnor som bär på virus är hög i dessa åldrar och det har inte visat sig att den nya metoden är effektivare som screeningmetod än mikroskopisk undersökning i dessa åldrar, säger Charlotta Gestblom.

Varje år tas drygt 20 000 cellprov i Värmland varav cirka 5 000 är prover som tas som uppföljning eller kontroll. I de fall som förändringar upptäcks är det få som lett till en elakartad förändring av livmoderhalsen.

– Det är ganska vanligt med cellförändringar som själva läker ut. Med den nya metoden förväntas vi upptäcka fler kvinnor med cellförändringar innan de har utvecklats till cancer. Fortfarande är det cirka 10-20 kvinnor om året i Värmland som får livmoderhalscancer, säger Charlotta Gestblom.

Rätta oss
1 / 1

Från och med i höst ska kvinnor som lämnar cellprover kunna få snabbare svar.

Aktuell artikel (1 av 8)
Snabbare svar på cellprover

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!