Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 18 oktober - vecka 42
Nyheter

SMHI utökar vädervarningar för snö och kuling

Foto: Johan Nilsson / TT

Kulingvarningar i alla havsområden och klass 2-varningar för snö och kraftig vind i både norr och söder.

Ovädret som drabbar flera delar av landet är här – med nedfallna träd, inställda tåg, besvärligt väglag och drivbildning som följd.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Antalet klass 2-varningar utökas. Med andra ord betyder det "mycket besvärligt väder", enligt SMHI.

– Det kommer en del snö samtidigt som det blåser. Den kombinationen gör att det kan bli extra besvärligt, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI, till TT.

Skalans näst högsta varning finns nu också i Västernorrland, Västerbottens kustland samt norra Kvarken. Sedan tidigare är varningen utfärdad för Hallands län, Sjuhäradsbygden och västra delarna av Jönköpings och Kronobergs län.

– Snöfallsområdet kommer in västerifrån och fortsätter österut. Det berör Götaland, Svealand och Norrland och därför ligger många varningar i flera olika landsdelar, säger Sandra Andersson.

Klass 1-varningar för allt från kuling till höga vattenstånd och snöfall är utfärdade längs andra delar av landets kuster, men också för bland annat Dalarna, Örebro, Kronoberg, Jönköping och Värmland. På havet blåser det kuling på alla farvatten, och i norra Kvarken har det blivit en klass 2-varning för högt vattenstånd. Kraftiga sydvästvindar gör att vattenståndet stiger längs ostkusten från Ålands hav och norrut, enligt SMHI.

– Snöfallet passerar under dagen för Götalands del. För Svealand och vidare upp över Norrland är det kvar under kvällen och natten, åtminstone nederbörden, säger Sandra Andersson.

Upp till 10–15 centimeter blötsnö väntas i många områden, vilket i kombination med kraftig vind kan leda till drivbildning och problem i trafiken. Flera tåg och färjor i södra Sverige har ställts in.

– När det blåser mycket finns det risk att träd faller över spår och kontaktledningar och därför riskerar tåg att bli stående strömlösa. Det vill man inte utsätta passagerare för, av säkerhetsskäl kör man därför inte tåg på sträckor som man vet är känsliga för starka vindar, säger Agneta Eklund, vid Trafikverkets pressjour, och förklarar att det finns avstängda sträckor i såväl syd som väst.

Hastigheten på Öresundsbron begränsas till 50 kilometer i timmen på grund av de hårda vindarna. Vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över bron, enligt Öresundsbrokonsortiet. Flera träd har blåst ner över vägar på flera håll i Västsverige. Och i Flurkmark utanför Umeå har en buss kört av vägen och vält mot en åker.

– Det var tre passagerare och en chaufför i bussen, men ingen skadades och det finns ingen misstanke om brott. Jag har pratat med en polis på plats och han berättade att det blåser väldigt mycket i kombination med snö. Det är moddigt på vägen, säger Marie Andersson vid polisens ledningscentral i region Nord.

Rätta oss
1 / 2

SMHI utökar sina varningar för snö och blåst i stora delar av landet.

2 / 2

Cyklister och gående i snöfall på Universitetsbron i Malmö. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall och mycket hårda vindbyar i Skåne under dagen.

Aktuell artikel (1 av 8)
SMHI utökar vädervarningar för snö och kuling

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!