Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 18 oktober - vecka 42
Nyheter

Sex vargar får skjutas i Vimyren

Beslut från länsstyrelsen
Foto: Helena Karlsson

(Uppdaterad) På torsdagen fattade länsstyrelsen i Värmland och fyra andra län i Mellansverige beslut om vinterns licensjakt på varg. Totalt får 22 vargar skjutas i de fem länen, varav sex stycken i Värmland.

– Vi pekade ut Vimyren, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig vilthandläggare på länsstyrelsen i Värmland.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Det har varit ganska mycket spekulationer om att hela norra Värmland skulle vara undantaget och det ser ni ju nu att så inte är fallet, fortsätter hon och visar under presskonferensen om beslutet en karta över området där jakten får bedrivas från 2 januari till 15 februari nästa år, eller till dess länsstyrelsen avlyser jakten.

Jaktområdet omfattar inte hela reviret utan bildar en triangel, med lite konkav bas, mellan Torsby, Stöllet och Ekshärad. Gränsen för jakten följer i princip Europa-, riks- och länsvägarna mellan de tre orterna.

Maria Falkevik förklarar att de fem länsstyrelserna utgått från ett antal kriterier när de valt områden för licensjakten. Man har tittat på det man vet om tätheten på revir i området, den genetiska statusen på vargarna i området, bilden av skador som vargarna orsakar, påverkan på älgförvaltningen samt hur länge reviret har funnits. Hon visar också en bild över antalet revir i och omkring Värmland som visar att det fanns fler revir i gränstrakterna mot Dalsland och Dalarna för några år sedan, vilket påverkat vilket område man valt nu, för Värmlands del.

När det gäller den genetiska statusen så valde man ganska snabbt bort fem områden i Värmland där genetiskt värdefulla vargar finns. Det är ett område kring Borgvik, ett område som sträcker sig in över gränsen från Magnor i Norge, ett område i Gunnarskogstrakten, ett område kring Molkom samt ett område kring Visnum.

– Och när det gäller Glaskogen vet vi att en av föräldravargarna är borta där. I Olsäter sköts honan i skyddsjakt i vintras och i Jangen verkar det inte finnas varg just nu, säger Maria Falkevik som också tillägger att länsstyrelsen inte är helt säker på hur många vargar som finns i Vimyrenreviret.

– Om det tillkommer information som ger ny kunskap kan vi ompröva. Då tar vi inget nytt beslut utan justerar antalet vargar som får skjutas, som vi gjorde när det gäller Loka under förra vinterns jakt. Där visade det sig finnas sju vargar i stället för sex. Men vi kan justera ner antalet också, säger Maria Falkevik, som berättar att man också tagit höjd för den skyddsjakt på problemvargar som behöver tillkomma utöver licensjakten.

Därmed är länsstyrelsernas bedömning att man håller sig inom det referensmål som regeringen satt upp för vargstammen.

– Det här beslutet går naturligtvis att överklaga. Det gör man i så fall i första hand till förvaltningsrätten i Luleå.

Vid presskonferensen på länsstyrelsen där jaktbeslutet presenterades fanns inte bara de värmländska medierna med, utan också Ronny Wester från Eda. Han är ordförande för Förbundet Rädda Jakten, som funnits i fyra år.

– Vi är överens med Jägareförbundet till 99 procent. Men vi skiljer oss åt när det gäller vargen. Sverige är för litet för att ha frilevande varg. Vargarna kan inte leva som vargar ska göra, utan det blir ständiga konflikter med människor.

Ronny Wester ger inte mycket för de inventeringsmetoder som används när det gäller varg.

– Jag och en kompis var ute sent i går kväll vid Lesjön i Eda. Vår metod är att gå ut och yla och så väntar vi på svar. Då kan vi höra hur många vargar som svarar. I går svarade en varg och vi såg den ganska direkt på 150 meters håll, men strax efter det så var den bara 20 meter från oss.

Ronny Wester säger att han och hans vänner ägnat 9 000 timmar på 35 år åt denna inventeringsmetod och att deras bild är att det finns betydligt fler vargar än de 355 som länsstyrelserna utgått från.

– Vi ylar i alla 106 revir som finns i Sverige. Jag tycker det är märkligt att lägga jakten i Vimyren. Jag har svårt att tro att det finns varg där över huvud taget. Folk har ju precis varit ute och jagat älg där och de rapporter jag hört är att vargarna dragit sig därifrån mot Norge och Osensjön.

Ronny Wester tycker att jakten bör förläggas till områden där folk bor och där hundar tagits och att den bör vara betydligt mer omfattande.

– I Norge beslutade de i går om jakt på 50 vargar och de har ett bestånd på 180 totalt, säger han.

Rätta oss
1 / 1

Sex vargar får skjutas i Värmland under vinterns licensjakt.

Aktuell artikel (1 av 8)
Sex vargar får skjutas i Vimyren

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!