Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 oktober - vecka 43
Nyheter

SD-ledamot fick sluta som ombud

Henrik Hedlund är aktiv för Sverigedemokraterna – det gillade inte IF Metall
Foto: Håkan Strandman

Henrik Hedlund är politiskt engagerad för Sverigedemokraterna – och tvingades därför sluta som kontaktombud för IF Metall.

– Jag blev ju upprörd, men vad ska man göra?

Artikeln fortsätter efter annonsen

Henrik Hedlund sitter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Hagfors. Men det gillade inte hans fackförbund IF Metall, som tvingade honom att välja mellan politiken eller att sluta som kontaktombud på Uddeholms stålverk.

För ett par veckor sedan ombads Henrik Hedlund komma till ett möte med IF Metall där man förklarade för honom vad som gällde.

– De frågade mig om jag visste om det här med SD och IF Metall, att de inte delar samma synpunkter och att värdegrunderna inte är desamma. Jag sa att jag är här som kontaktombud för gubbarna på stålverket, och inte på SD:s uppdrag, men det hjälpte inte. De sa att det är deras regler och det de har att gå efter.

Hur reagerade du?

– Jag blev ju upprörd, men vad ska man göra? Jag har varit i kontakt med många människor som anser att jag borde gå vidare med det här, men jag har ingen större lust att bråka. Det är väl bara att inse att det är såhär, för politiken säger jag inte upp.

För Henrik Hedlund grundar sig det politiska engagemanget framför allt i debatten om Råda skolas vara eller icke vara.

– Jag är politiskt aktiv för att jag vill göra min röst hörd i hemkommunen. SD är den lättaste vägen att göra det på eftersom det är ett ungt parti i en liten kommun och deras politik ligger mig varmt om hjärtat. Kontaktombud för stålverket var jag för att det inte var någon annan som ville ha den positionen. Många tittar ner i golvet och blir rädda när det hettar till, men jag är den som säger mitt.

Göran Persson, IF Metalls ordförande i Värmland, uppger att de haft ett par liknande ärenden genom åren och att det finns en rutin upprättad i förbundet.

– Vi kan inte styra våra medlemmars åsikter utan man får gilla och sympatisera med vilket parti man vill. Men man kan inte vara aktiv i SD och samtidigt ha uppdrag i IF Metall, där går det en gräns. Vårt förbund tycker inte att våra stadgar stämmer överens med SD:s värderingar kring demokrati, jämlikhet och allas lika värde, säger han.

Att vara aktiv i något annat riksdagsparti skulle däremot gå bra.

– Det är inte ett bekymmer. Det här bygger på hur SD ser på demokrati och allas lika värde.

Att Henrik Hedlund själv säger sig vara med i Sverigedemokraterna för att kunna lobba i skolfrågan spelar heller ingen roll.

– Jag förstår hans problematik. Han vill engagera sig i lokala frågor och det är väl inte alltid det är ett likhetstecken mellan de lokala organisationernas agenda som moderpartiets. Men där har vi ingen gräns.

Henrik Hedlund berättar att han hört flera som varit kritiska till att han fått sluta som kontaktombud.

Det känner även Göran Persson till.

– Ja, men det har även kommit in synpunkter från andra sidan också, att det är bra det som skedde. Så det är från bägge håll, säger han.

Rätta oss
1 / 1

Göran Persson, ordförande i IF Metall i Värmland, säger att man inte kan vara aktiv i SD och ha uppdrag för IF Metall.

Aktuell artikel (1 av 8)
SD-ledamot fick sluta som ombud

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!