Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Nyheter

Samling för bankkontor

Foto: Jonas Brefält

Utanför Domkyrkan flaggas det på halv stång. Några meter därifrån, utanför Swedbanks kontor har fem kommunalråd från fem mindre, värmländska kommuner samlats.

De har kommit till residensstaden för att prata om bankdöden.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Tänk om ni fick åka till Grums i stället för att kunna gå på banken, säger Leif Haraldsson (S) och fortsätter:

– Vi samlades här lite symboliskt eftersom Swedbank stänger fyra kontor i Värmland i dag. Vår näringslivschef var in på kontoret i Grums i dag med blommor för att tacka de som jobbat där. Och då var det i alla fall tio kunder där inne. Så det är klart att lokala bankkontor behövs.

Mattias Lindqvist (S) från Munkfors håller med.

– För ett år sedan sa Swedbank att de inte har några planer på att lägga ner. Men nu gör de det. Klart man blir förbannad. Folk ringer eller kommer fram till oss när vi är ute på gatorna och frågar ”när får vi bankkontor?”.

Tillsammans med Per Lawén (S) från Forshaga, Per Gruvberger (S) från Filipstad, Hans Jildesten (S) från Storfors och representanter för ytterligare fyra kommuner i Sverige har de bildat ett nätverk, som VF kunde berätta härom dagen.

– Det är ju inget nytt fenomen. Det har pågått i tio år och bankerna har stängt ungefär 500 kontor. Ny teknik är väl bra för dem som kan använda den, men för alla andra behövs bankkontor.

– Där det finns personal med lokal förankring, fyller Hans Jildesten i.

– Tänk om du behöver ett lån och ska ringa till ett huvudkontor långt bort där ingen vet var orten du bor på ligger. Det är klart att det blir svårt att få lån då.

– Jag är övertygad om att det finns en marknad för lokala bankkontor, säger Per Lawén.

– I Filipstad har Handelsbanken kvar sitt kontor, men det är bara öppet ett par tre dagar i veckan. Fortsätter utvecklingen så här med nedläggningar är vi snart fler kommunalråd i den här raden, säger Per Gruvberger och tittar på sina kollegor.

– Vi vill bilda opinion med det här nätverket och hoppas att fler kommuner i vår situation ska ansluta sig. Vi hoppas att det ska öppna en Sparbanken Värmland.

– Eller Värmlands sparbank, säger Hans Jildesten. I Storfors var vi utan bankkontor i sex år innan vi för några år sedan fick ett kontor igen när Bergslagens sparbank öppnade. Det är viktigt för företagen på orten att det finns bankkontor.

– Och även för privatpersoner. Nordea lade ner sitt kontor i Grums i fjol, så nu har vi inget kvar. Tänk på de lite äldre som vill göra bankärenden, eller de fall där gode män ska utföra banktjänster åt sina klienter. Nu måste de åka in till Karlstad för att gå på banken, säger Leif Haraldsson.

• Hur nära är ni att få till en värmländsk sparbank?

– Det finns flera aktörer som verkar intresserade. Vi för även diskussioner med Länsförsäkringar, så vi tror att det här ska gå att lösa, säger Hans Jildesten.

– Det spelar ingen roll vad det står på skylten, bara vi får ett bankkontor, säger Leif Haraldsson.

Rätta oss
1 / 1

Snart fler. ”Om bankerna fortsätter lägga ner sina kontor så är vi snart fler i raden” konstaterar Per Gruvberger, tvåa från vänster. Han och kommunalrådskollegorna Hans Jildesten, Leif Haraldsson, Per Lawén och Mattias Lindqvist samlades utanför Swedbanks kontor i Karlstad på fredagen.

Aktuell artikel (1 av 8)
Samling för bankkontor

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!