Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 18 mars - vecka 11
Säffle

Landsbygd binds ihop med tätort

I Säffle började man under 2008 bygga ut bredbandet på landsbygden och i dag är det bara ett fåtal som inte har tillgång till fiber.– Vi når drygt 92 procent av de som bor på landsbygden. Vi finns nästan överallt, säger Sabine Zimmerl-Berg, vd på Säffle Kommunikation AB, Säkom.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Bakom beslutet att bygga ut fibernätet utanför tätorten fanns många anledningar, bland annat hade många boende och företagare hört av sig om den låga hastigheten som deras ADSL levererade.

– Vissa kom bara upp i en eller två megabit per sekund. Via fiberbredbandet vi levererar i dag får man nästan 100 megabit per sekund, säger Sabine Zimmerl-Berg.

Men som i artikeln här intill handlade det också om att landsbygden måste fortsätta vara attraktiv.

– Kommunen kände att det var en viktig fråga. Bredbandet är så viktigt för företagen och människorna. Innan man flyttar ut på landet ringer man och kollar om det finns bredband.

Det som startade det hela var byalagen i kommunen. De hade uppmärksammat ett företag i Kungälv som tillsammans med byalag där hade bildat fibernät.

– Byalagen i Säffle kontaktade företaget och sedan var ruljangsen igång, säger Sabine Zimmerl-Berg.

En stor anledning till att projektet blev möjligt var förutom en stor finansiering från EU vid tiden också pengar och ideellt arbete från de personer som ville ansluta sig till fibernätet.

– De olika ekonomiska föreningarna som bildades av byalagen har organiserat sig, hanterat markavtal, bistått projektering, har markförberett och återställt efter grävning och så vidare. De har förberett så att de som skulle gräva ned kabeln har kunnat fokusera på det.

Vad har ni fått för respons från de som använder nätet?

– De allra flesta är jättenöjda. Det överstiger vad vi och många kunnat drömma om. En fördel med fibernät och också en av anledningarna till att vi valde att satsa på det är att det tekniskt inte finns några begränsningar hastighetsmässigt. Tjänsten är enkel att uppgradera i framtiden om det skulle behövas.

– Vi behöver inte gräva något mer utan det tunga arbetet är gjort, avslutar Sabine Zimmerl-Berg.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 3)
Landsbygd binds ihop med tätort

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!