Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 18 oktober - vecka 42
Nyheter

Så gör du Millis midsommartårta

Foto: Helena Dahlgren

Midsommarafton står för dörren och vad passar bättre än att fira med en riktigt god midsommartårta? VF tog hjälp av tårtmakaren Marie-Louise Carlmark för att skapa den perfekta kreationen.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Marie-Louise Carlmark har under säsongen gjort sig känd för den breda publiken i teveprogrammet Det stora tårtslaget. Men hon är inte direkt någon nybörjare i baksammanhang. Ända sedan hon var liten har hon tyckt om att baka, och de senaste sju åren har hon gjort det på en mer avancerad nivå och även startat en blogg på tårttemat.

– Det är roligt att vara kreativ och så gillar jag att pyssla så det går lite hand i hand med det, säger Marie-Louise.

– Det är lite som en fristad, att bara gå in i sin egen bubbla, ha på lite musik eller ha det lugnt och gott och så kan man greja...

När hon tar emot VF hemma i sitt kök i huset i Älgå-Gränsjön utanför Arvika har hon gjort förberedelserna till en riktig midsommardröm till tårta. Den ser avancerat ut, men Marie-Louise försäkrar att det inte är så.

– Nej, det tycker jag inte. Det är ju bara att fylla en tårta och spackla och trycka dit de här, säger hon och sätter fast ett hasselnötsrån.

Tårtan har hon skapat speciellt på uppdrag av VF.

– Första gången jag smakade fyllningarna ihop var i går. Det blir ofta så att man provar sig fram och testar nya grejer hela tiden.

Hon beskriver att tanken varit att tårtan ska vara enkel att göra, så att alla ska kunna baka den. Vidare ville hon att tårtan skulle kännas somrig och därför har hon jordgubbar i fyllningen och som dekoration, och även en midsommarstång som extra markerar högtiden.

Midsommarstången har hon gjort av sockerpasta på en grillpinne.

– Men för den som inte vågar sig på sockerpastan finns det ju bordsdekorationer som man säkert också kan pynta med.

Alltid med twist

Tårtor på midsommar brukar annars vara förknippat med gräddtårta med jordgubbar på. Men det är inte riktigt Marie-Louises grej.

– Det är lite för enkelt, säger hon och ler.

– Min man brukar fråga mig om jag inte bara kan göra någon enkel sockerkaka ibland, men nej… Det måste alltid var någon liten twist.

Hur går du till väga när du planerar en tårta?

– Först tänker jag ut vad det ska vara för tema. Sen kanske jag googlar på lite idéer om jag inte redan har någon idé. Sedan funderar jag på vad jag ska ha för smaker och fyllningar och försöker matcha det. Jag brukar ofta skissa upp hur jag tänker mig, men det är inte alltid det blir som skisserna. Men ofta har jag en grundidé i huvudet.

Och hur tänker du kring smakerna?

– Många frågar mig vilka smaker som passar ihop. Det är nog det som är svårast att veta. I min blogg lägger jag ut recept, tips och idéer och där har jag en länk med alla fyllningskombinationer som jag har smakat på i betygsskala från MVG till IG. De på IG har varit mest för att testa. En vet ju inte förrän man provar.

Roligast tycker hon det är att göra bröllopstårtor eller doptårtor – när det får byggas lite på höjden. Barntårtor kan också vara kul.

– Sedan gillar jag när det är mycket detaljer. Småpill och sådant tycker jag är roligt. Men efter Tårtslaget har jag tröttnat lite, eftersom det var så väldigt intensivt. Så jag har inte gjort speciellt många tårtor efter det. Då är det väldigt skönt när man väl ska göra tårtor att det är lite enklare.

För oss vanliga, som vill börja med tårtmakeriet – vilka tips och råd kan du ge?

– Det är bara att baka. Och det kan vara bra att ha ett recept att gå på.

Finns det något du avråder nybörjare från?

– Våningstårtor kanske inte är det första man ska göra, för det är lite teknik med att få till det så att de inte sjunker ihop med varandra. Det kanske inte är något man gör som förstatårta.

Och så är det en sak som hon specifikt avråder från: nämligen att sätta sig på tårtan. För det har hon faktiskt varit med om för några år sedan när hon gjorde en bröllopstårta till en vän. Tårtan hade ställts i en frigolitlåda utanför festlokalen – och någon av gästerna misstog det för en sittbänk.

– Allt blev mos, minns Marie-Louise.

– Så brudparet fick inte ens se den färdig. Det kändes ju lite tråkigt att äta från en mosad tårta, men de åt ändå. Och brudparet tog det jättebra.

Millis midsommartårta

Innehåller saftiga citronbottnar fyllda med jordgubbsdröm, spacklad med god chokladsmörkräm och dekorerad med jordgubbar och hasselnötsrån.

Tidsåtgång: 4-5 timmar (eller börja dagen innan så att tårtan hinner safta till sig).

Citrontårtbotten

(20-22 centimeter)

4 ägg

socker

mjöl

1,5 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

Finrivet skal från en halv citron

Pressad citronsaft från en halv citron

Gul och blå karamell- eller geléfärg

Ta fram tre lika stora glas och knäck äggen i ett av glasen. Mät upp lika mycket socker i det andra glaset. I det tredje glaset: mät upp mjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker. Finriv citronen och pressa ut saften.

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda försiktigt ned mjölblandningen och citronsaft + citronskal.

Fördela smeten i två skålar – två tredjedelar smet i den ena skålen och resten i den andra.

Färga den större smeten blå och den mindre smeten gul.

Häll smetarna i varsin smord bakform och grädda samtidigt i ugnen, cirka 35 minuter. Tänk på att den gula blir färdig snabbare än den blå.

Jordgubbsdröm (fyllning)

400 gram färskost

3 tsk vaniljextrakt

2 dl florsocker

3,2 dl grädde

500 g jordgubbar, hackade

2-3 msk kallrörd marsanpulver

+ cirka 500 g jordgubbar till dekorering

Vispa färskost, vaniljextrakt och florsocker. Tillsätt ovispad grädde och vispa tills det tjocknar. Hacka jordgubbarna till fyllningen och blanda ner i frostingen, Tillsätt marsanpulver för att få en tjock kräm. Låt stå i kylskåpet några minuter så den stelnar lite.

Chokladsmörkräm

175 gram rumsvarmt smör

350 g florsocker

1 msk vaniljsocker

3 msk kakao

3 msk kokhett vatten

Vispa smöret mjukt. Tillsätt florsocker, vaniljsocker, kakao och vispa ihop. Tillsätt det varma vattnet lite i taget och vispa tills smörkrämen gått ihop och blivit mjuk.

Garnering

Jordgubbar

Två paket hasselnötsrån

Midsommarstång handgjord i sockerpasta eller i trä (bordsdekoration)

Flaggor

Band

Beskrivning

• Baka bottnar enligt receptet. Låt svalna och dela så att det blir tre lager – två blå och ett gult.

• Gör i ordning fyllningen och ställ in i kylskåpet en stund så den stelnar lite.

• Lägg en blå tårtbotten på en tårtbricka. Häll på hälften av fyllningen och bred ut så att det ser jämt och snyggt ut.

• Tillsätt ett lager gul tårtbotten och sen resten av fyllningen.

• Lägg på sista lagret blå tårtbotten.

• Plasta in hela tårtan och låt stå och stelna i kylskåpet i några timmar. (Går även att ha den så över natten.)

• Gör i ordning smörkrämen enligt receptet och spackla med den runt tårtan. Låt stå kallt i några timmar. Spara överbliven smörkräm till att fästa hasselnötsrånen.

• Klicka en rand smörkräm i mitten av tårtan, cirka en centimeter bred. Lägg dit rånen och tryck till. Återupprepa hela varvet runt.

• Knyt ett band runt tårtan och dekorera efter tycke och smak. Marie-Louise dekorerade med jordgubbar och en midsommarstång i sockerpasta.

Lycka till!

Rätta oss
1 / 6

Vanligtvis brukar inte Marie-Louise Carlmark göra tårtor till midsommar – utan i stället låta andra gör det. Men för VF:s läsare gör hon ett undantag med kreationen Millis midsommartårta.

2 / 6

Gul och blå botten – den svenska midsommarhögtiden till ära.

3 / 6

Första gången Marie-Louise Carlmark testade smakerna tillsammans var dagen innan hon gjorde tårtan – och själv tycker hon att det blev efter förväntan gott.

4 / 6

Marie-Louise Carlmark dokumenterar alla sina tårtor och lägger ut recept och bilder på sin blogg.

5 / 6

Hasselnötsrånen limmas fast med chokladsmörkräm.

6 / 6

Rörmokartången är kanske ett lite ovanligare verktyg i tårtsammanhang.

– Jag använder den bara till tårtor. När jag gör våningstårtor har jag plaströr mellan varje våning för att det inte ska sjunka ned i varandra, och då är den här väldigt bra till det.

Aktuell artikel (1 av 8)
Så gör du Millis midsommartårta

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!