Söndag, 24 september - vecka 38
Nyheter

Prishöjning på fritidshus i Säffle

Foto: Jessica Gow/TT

Säffle sticker ut bland de kommuner i landet som hade en av de högsta procentuella prishöjningarna på fritidshus under det senaste året med sina 79 procent. Detta tack vare ett par försäljningar med sjönära läge för miljonbelopp.

– Det har varit ett extra tryck sedan september i fjol, säger Maria Larsson, mäklare på Fastighetsbyrån i Säffle.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Priserna på fritidshus har ökat med 18 procent i hela riket, enligt färska siffror från Svensk mäklarstatistik. Underlaget är inhämtat under perioden mars 2016 till och med februari 2017 och som sedan jämförts med statistik från samma period 2011-2012.

I Värmland var höjningen något lägre med nio procent. Dock sticker Säffle ut som en av de kommunerna med den högsta ökningen av priser, tätt bakom Ronneby (103 procent), Katrineholm (97) och Orsa (89). Totalt syntes en höjning med 79 procent under de senaste tolv månaderna.

Och det har en rimlig förklaring.

– Ja, jag är nog lite skyldig där tror jag. Det blev ett extra tryck från och med september i fjol när jag började. Jag sålde fyra fritidshus till höga priser och det kan ha bidragit till statistiken helt klart. Vi har skojat lite om det i alla fall, säger Maria Larsson.

Främst rör det sig om sålda hus med sjönära tomter vid Sjönsjö, Summeln och Byälven. Bland annat såldes ett fritidshus på 60 kvadratmeter i Harnäs för 2,6 miljoner i början av april och ett lika stort hus på Önaholm för 5,5 miljoner i fjol.

– Det har lossnat lite med försäljningen den sista tiden, helt klart. De hus som har legat ute sedan länge har blivit sålda och främst är det ju dem med sjöläge som bidragit till att procenten ökat så mycket i statistiken. Överlag har det varit ett större intresse, även för torp där jag blivit överöst med intressenter, det är hur roligt som helst.

• Vad kan det ökade intresset bero på?

– Det har lagts mycket fokus på fritidshus och inredning i media, även i Norge. Jag tror även det har betydelse att exempelvis Mandelmanns gård gått på tv när de odlar bland annat. Det i sin tur skapar ett intresse hos folk och de som pratat länge om att köpa ett fritidshus väljer att slå till. Samtidigt, ju mer oroligheter det händer utikring vill folk ha stugorna för att kunna ha en slags trygghet.

Förutom de boende på orten har även Karlstadsbor, göteborgare och ett antal norrmän köpt eller gått på visningarna som Fastighetsbyrån anordnat.

– Någon sökte permanent bostad, de var från orten. Annars ser köparna dem som fritidshus.

• När säljs flest fritidshus?

– Ofta tror alla att det är bäst på våren, men det är precis lika bra på höstkanten fram till december ungefär. Det dyraste huset är sålt på hösten. Vi fick även en ny era en månad tillbaka med nya intressenter, så det rullar på, säger Maria Larsson, mäklare på Fastighetsbyrån i Säffle.

Rätta oss
1 / 1

Aktuell artikel (1 av 8)
Prishöjning på fritidshus i Säffle

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!