Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 20 juli - vecka 29
Nyheter

Personalparkering ger landstinget skattesmäll på 4,2 miljoner

Foto: Håkan Strandman

Landstinget får en skattesmäll på 4,2 miljoner efter att under åtta års tid låtit 2 000 anställda parkera billigare vid Centralsjukhuset. Inom landstinget pågår en större utredning om parkeringssituationen både för anställda och besökare.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Skatteverket kräver landstinget på arbetsgivaravgifter för parkeringsförmånen, moms och straffskatt. Egentligen skulle även personal som utnyttjat denna förmån till billigare parkering också förmånsbeskattas i efterhand, men Skatteverket väljer denna gång att endast rikta kravet mot arbetsgivaren, sammanlagt 4,2 miljoner kronor.

– Och det är ju tur att de riktar den enbart mot arbetsgivaren i det här läget. Men ska den här förmånen fortsätta, menar Skatteverket, måste de anställda som får denna förmån ta upp den i sin deklaration som en beskattningsbar förmån från arbetsgivaren. Det tror jag inte att medarbetarna är medvetna om, att det får de här konsekvenserna, säger Annette Andersson, fastighetschef på Landstinget i Värmland.

I anslutning till sjukhuset finns parkeringsplatser som de anställda får använda till en betydligt billigare peng än vad allmänheten fått betala på de allmänna parkeringarna utanför sjukhuset.

Men eftersom Skatteverket värderar den rabatterade parkeringen som en förmån ska denna beskattas som en förmån. Skatteverket anser också att landstinget redovisat för låga belopp i underlaget för arbetsgivaravgifter och moms. Och eftersom oriktiga uppgifter därmed lämnats i deklarationerna tar Skatteverket också ut ett skattetillägg med 20 procent.

Enligt Annette Andersson parkerar de anställda på tre fjärdedelar av de parkeringar som centralsjukhuset erbjuder. En fjärdedel står patienter och besökare för.

– Det är också en del anställda som parkerar på parkeringen avsedd för besökare, och de betalar ju full taxa precis som alla besökare. VI kan ju inte hindra någon att ställa sig där men det bidrar ju till att det är ont om besöksparkeringar, säger Annette Andersson.

Parkeringssituationen kring Centralsjukhuset har varit ett bekymmer i många år. Landstinget får inte bygglov för parkering vid Seminarietomten. Samtidigt skulle många fler parkeringar göra att ännu fler tog bilen till jobbet. Ett jobb som dessutom för många innebär obekväma arbetstider vilket kan innebära att pendla med kollektivtrafik inte är ett alternativ. En större utredning pågår inom landstinget om parkeringssituationen.

– Det här måste vi sätta oss ner och tänka till om, och många inom landstinget måste vara med i det arbetet. Nu tillkommer dessutom avgiftsfrågan, säger Annette Andersson.

Landstinget har ännu inte beslutat om man ska överklaga Skatteverkets beslut eller inte.

Rätta oss
1 / 1

Aktuell artikel (1 av 8)
Personalparkering ger landstinget skattesmäll på 4,2 miljoner

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!