Torsdag, 21 september - vecka 38
Nyheter

Omöjligt att utkräva rättsligt ansvar

Foto: Håkan Strandman

Efter dokumentärserien om Kevinfallet har polisens förhörsmetoder mot de då fem och sju år gamla pojkarna kritiserats mycket hårt. Från polisens sida finns inga möjligheter i dag att utkräva något straffrättsligt ansvar från de inblandade, då eventuella brott eller övertramp är preskriberade. Men arbetsgivaren erbjuder stöd till de inblandade poliser som känner att de behöver det.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Polisregion Bergslagens kommunikationschef Mats Nylén såg, liksom många andra, Dokument Inifråns avslutande del om Kevinfallet under onsdagskvällen. Utan omsvep säger han att de förhör som visades i tv med den då femårige Robin och sjuårige brodern Christian i dag skulle varit klart rättsvidriga.

– I dag skulle det aldrig gått till på det sättet. Jag vågar inte säga om det var tillåtet 1998, men jag har svårt att tro det. Sedan många år har vi Barnahus, där förhör med barn sker och med advokater och annan personal som hör allt som sägs. Dessutom försöker man få med allt i ett enda förhör och vill nå en sammanhängande berättelse, säger han.

Rolf Sandberg var 1998 förundersökningsledare i utredningen och är fortfarande anställd, men har länge varit sjukskriven. Av de andra inblandade i utredningen har några hunnit gå i pension, andra arbetar kvar i nya roller. De eventuella brott som de kan ha gjort sig skyldiga till i samband med förhören - men Mats Nylén är noga med att påpeka att det kan finnas mycket material i förundersökningen som SVT inte valt att visa - är sedan länge preskriberade.

– Arbetsgivaren erbjuder stöd till de som varit med i programmet som känner att de behöver det. Det är inte möjligt att pröva rättsligt vad som gjorts rätt eller fel i Kevinutredningen från personalens sida, eftersom de eventuella brott som begåtts är preskriberade sedan länge, säger Mats Nylén.

– SVT har valt att visa delar, och först också DN, som inte är en helhet. Det är tusentals dokument som ingen själv kan granska, eftersom det är sekretessbelagt material.

• Är det någon som har efterfrågat arbetsgivarens stöd?

– Det vill jag inte kommentera, eftersom det rör personliga uppgifter. Jag kommenterar inte heller eventuella hot.

• Finns det en hotbild mot Rolf Sandberg?

– Det vill jag inte säga något om. Men han har ingen rolig situation nu, det förstår jag också.

Under onsdagskvällens Aktuellt i SVT framförde journalisten Dan Josefsson, som producerat dokumentärserien om Kevinfallet, hård kritik mot Rolf Sandberg. Anklagelserna är ingenting som arbetsgivaren Polisen kommer att gå vidare med, säger Mats Nylén.

– Det är upp till Rolf Sandberg själv om han vill gå vidare. De som är intervjuade i dokumentären har själva valt att vara med och då får de stå sitt kast så att säga, det här är ingenting som polisledningen känt till, säger Mats Nylén.

• Vad får filmerna från dokumentären och debatten för konsekvenser för polisen?

– Alla situationer där polisen beskylls att ha gjort fel frestar på förtroendet. En sådan här händelse plussar inte direkt på förtroendet från allmänheten. Nu är det upp till oss att visa att vi gör ett bra jobb och följer de regler som finns, säger Mats Nylén.

Den i dag 24-årige Robin företräds nu av advokaten Slobodan Jovicic. Han såg det avslutande avsnittet ur dokumentärserien ”Fallet Kevin” i söndags tillsammans med bröderna och familjen.

– Den ena reaktionen är upprymdhet, eftersom den stigmatisering han levt under i så många år nu är borta. Samtidigt känner han att han vaknat ur en mardröm, bildligt talat. Kombinerat med ”Vad i hela fridens namn har vi utsatts för?", säger Slobodan Jovicic.

Lars Solvik, advokat i Arvika, utsågs till ombud för Kevin Hjalmarssons far när åklagarna för två veckor sedan bestämde sig för att återuppta förundersökningen om Kevins död. Lars Solvik kommer att företräda fadern under utredningens gång.

– Han fick veta väldigt sent att dokumentären skulle sändas. Föräldrarna har inte direkt varit jätteförberedda på det och det gör det inte lättare för honom, säger Lars Solvik.

Rätta oss
1 / 1

Aktuell artikel (1 av 8)
Omöjligt att utkräva rättsligt ansvar

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!