Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 21 oktober - vecka 42
Nyheter

Ögonvården väljer dyrt alternativ

Ungefär hälften av landets landsting använder cancerläkemedlet Avastin för att behandla åldersförändringar i gula fläcken, visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort. Det ger stora besparingar, eftersom Avastin är mycket billigare än Lucentis och Eylea, som är godkända för ändamålet.

Landstinget i Värmland använder dock inte Avastin.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Vi föredrar att använda godkända läkemedel, och Avastin är inte godkänt för ändamålet, det ska användas för cancerbehandling. Vi följer medicinsk evidens och beprövad praxis, säger Lennart Sjöbom, verksamhetschef för ögonsjukvården i Värmland.

HTA-centrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg publicerade nyligen en rapport som jämförde effekten och biverkningarna av Lucentis och Avastin. Inga kliniskt relevanta skillnader upptäcktes mellan de två läkemedlen över huvud taget. De görs också av samma läkemedelsbolag, men skillnaden i pris är markant mellan de båda. Medan Lucentis kostar omkring 9 000 kronor per dos kostar Avastin bara ett par hundralappar, skriver Dagen Nyheter.

Resultaten från studien är ingenting som förvånar Lennart Sjöbom.

– Det är känt sedan tidigare, det är därför flera landsting och regioner har använt Avastin länge. Det finns dom som slutat använda Avastin och gått över till andra läkemedel också. Frågan är större än bara svart och vitt, det är inte alldeles enkelt.

I Värmland används nästan uteslutande läkemedlet Eylea.

– Vi har gjort bedömningen att det passar oss bäst, det är minst resurskrävande i nuläget, säger Lennart Sjöbom.

Några planer på att ändra läkemedelsrutiner vid behandling av åldersförändringar i gula fläcken har landstinget inte för närvarande.

– Nej, inte som har nått min kännedom, säger Lennart Sjöbom.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Ögonvården väljer dyrt alternativ

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!