Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 21 november - vecka 47
Nyheter

Nytt trafikavtal oroar chaufförer

Värmlandstrafik tecknade i torsdags fyra trafikavtal med servicetrafiken. Men en oro finns hos facket kring vad som ska hända.

– Risken är att chaufförer i Värmland kommer att få olika lönenivåer, säger Mikael Ladman på transport.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Från fackets sida är man kritiska mot det sätt Värmlandstrafik gått in i den nya upphandlingen. En mängd av frågetecken finns hos anställda och därför har man också åkt ut på en informationsresa i länet.

– Vi gör så gott vi kan och försöker berätta för chaufförerna vad som händer och vad som kan hända, säger Mikael Ladman.

Ett av de största orosmolnen för facket är det faktum att det kollektivavtal som varit gällande kan bytas ut. Enligt de nya reglerna kan de nya aktörerna i stället använda sig av upphandlingsmyndighetens rekommendation. Ett avtal som är sämre än det nuvarande, menar Mikael Ladman.

– Att chaufförer som gör samma jobb riskerar att få olika löner är inte rimligt. Väljer de nya aktörerna att gå på rekommendationen kan den situationen uppstå.

Mikael Ladman riktar också kritik mot Värmlandstrafik för att man inte tillräckligt noga granskar intressenter.

– Det var först via ett tips en intressent diskades på grund av skatteskulder. Det är bara att kolla upp på skatteverket, det måste finnas rutiner för det här.

Det nya avtalet träder i kraft den 22 december. Då ska alla faktorer vara på plats, som fordon och chaufförer. De som tagit över efter Keolis är Arvika-Eda Taxitransporter, Karlstad Taxitransporter, Rudskoga Taxi och Trendtaxi.

– De två posterna är de två tyngsta posterna som ska lösas. De indikationer vi fått är att det verkar finnas ett stort intresse för chaufförer att fortsätta hos de nya aktörerna,säger Anders Wahlén servicetrafikchef hos Värmlandstrafik.

Att lönenivåerna kan komma att vara olika är något som trafikbolagen måste ansvara för menar Anders Wahlén.

– Värmlandstrafik lägger sig inte i det, men man ska följa kollektivavtalen som finns, säger Ander Wahlén.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Nytt trafikavtal oroar chaufförer

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!