Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Nyheter

Målet uppnått fyra månader i förtid

Lennart har gått ned från 148 till under 100 kilo sedan årsskiftet
Foto: Peter Bäcker

Den 18 augusti ställde sig Lennart Emanuelsson på vågen. Efter några sekunder väntan dök de digitala siffrorna upp: 99,7 kilo.

Drygt 48 kilo väck sen årsskiftet – och målet uppnått hela fyra månader i förtid!

– Vad jag tänkte? Fy fan så gôtt! skrattar Lennart.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Ja, det är sannerligen inte för mycket sagt inför denna prestation: att gå ned nästan 50 kilo i vikt på drygt sju månader är helt enkelt makalöst. Bara den fysiska förändringen är enorm.

När VF gjorde första reportaget i januari var det en blek, glåmig, uppsvälld och plågad Lennart som mötte upp. Nu är han solbränd, smärt och strålar av hälsa och välbefinnande.

– Du säger det? Roligt att höra! Men den största förändringen är egentligen hur jag mår. Jag har så otroligt mycket mer energi, allt som ska göras gör jag direkt och jag blir inte ens särskilt trött. Jag rev ur hela innandömet på husvagnen häromdagen, det hade jag nog fått dela upp på en vecka eller två om det varit ifjol, småler Lennart.

44-åringens viktresa började efter att han känt sig extremt hängig och trött förra hösten. Vikten och skräckblodtrycksvärdet 160/120 fick honom att bestämma sig. Och det var aldrig tal om några simpla bantningskurer.

Nej, beskeden från såväl läkare som dietister och andra var samstämmiga, och Lennart höll med. Här handlar det om att byta livsstil: äta bättre, äta mer regelbundet, sova mer, sluta röka och börja röra på sig.

I de tidigare reportagen har Lennart berättat om matvanorna som han skärpt upp både vad gäller struktur – inga fler missade luncher som sedan tas igen med en jättemiddag på kvälllen – och innehåll. Om sina långa promenader på upp till tolv kilometer. Och om hjälpen han fick på Hälsolänken i Torsby i början, med allt från vattengympa till stärkande övningar för knän och axlar.

Motivationen har han hållit uppe bland annat med hjälp av Facebook där han varje vecka ”rapporterat in” sin vikt, och på så vis fått mycket stöd och ryggdunkningar. Och genom döttrarna som hållit koll på honom.

• Men trodde du att det skulle gå så snabbt?

– Nej, verkligen inte, jag är chockad faktiskt. Kanske mest för att det inte varit svårare än så här. Jag äter inte så otroligt annorlunda, men mindre av allt fett och sött och mer grönsaker. Och mer regelbundet. Sen hjälper det nog om man är enveten av sig, de som känner mig vet att jag kan vara en stönspeck, haha.

• Hur har det gått med skinnet, har det hängt med?

– Det är lite löst kring magen, det hade väl varit konstigt annars. Men de säger på hälsolänken att om jag fortsätter på samma vis och tränar kommer det också att försvinna så småningom. Men det är nog lite individuellt, skulle jag tro.

Precis som doktor Ehinger konstaterar i artikeln intill är Lennart fullt medveten om att det egentligen är nu som den stora prövningen börjar: Resten av livet.

De nya och bättre vanorna ska efterlevas. Kilona fortsätta hållas i schack.

– Absolut. Mitt mål är först och främst 98 kilo, då blir det jämnt 50 från när jag började. Det vore kul att nå det till min födelsedag den 31 augusti. Sen kanske nåt kilo till, men inte för många. Jag var nyligen till min läkare som sjöng av glädje när han såg mig, haha, men han tyckte att det räcker med att ligga på 90-95 kilo. Jag är ju 185 lång och har ganska kraftig benstomme.

• Men det fixar du?

– Ja, för fasen. När jag väl bestämmer mig, vettu...

Rätta oss
1 / 6

Att hoppa studsmatta med dottern Emma var helt inte att tänka på förra sommaren. ”Jag hade brakat rätt igenom”, skrattar Lennart.

2 / 6

En blomsterkvast och en VF-prenumeration är små belöningar för Lennart, i jämförelse med hur han numera mår. ”Jag har hur mycket energi som helst”, konstaterar han.

3 / 6

3 januari: 148 kilo

4 / 6

6 mars: 127,8 kilo

5 / 6

24 maj: 110,1 kilo

6 / 6

18 augusti: 99,7 kilo

Aktuell artikel (1 av 8)
Målet uppnått fyra månader i förtid

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!