Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Nyheter

Läkaren: ”Är det sant?!”

Foto: Jeanette Dahlström

Läkaren Börje Ehinger uttalade sig i den första artikeln om Lennarts viktresa i januari.

När VF ringer upp för att meddela att den redan nu är avklarad blir han först tyst. Sedan:

– Är det sant?!

Artikeln fortsätter efter annonsen

Ja, att folk går ned näst intill 50 kilo på drygt ett halvår är sannerligen inget som hör till ”vardagsbruset” för vårdsystemets företrädare, som doktor Ehinger uttrycker sig. Han återkommer gång på gång till hur imponerad han är av Torsbybons prestation – och kanske framför allt att han gjort det på rätt sätt.

Det vill säga att han lagt om sina vanor, sin livsstil.

– Det ska man vara medveten om: inget är så svårt att som livsstilsförändringar. Där kan Lennart verkligen tjäna som en stor förebild och inspiration för andra, att det aldrig är för sent. Inte förrän man ligger i graven.

• Vad innebär det här för hans hälsa?

– Det finns starka vetenskapliga belägg för att ett BMI över 38-40, vilket Lennart definitivt hade tidigare, ökar risken för hälsoproblem markant. Diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, vissa cancerformer. För att inte tala om påfrestningarna på knän, rygg och leder som en så stor övervikt ger. Han har helt enkelt skaffat sig den bästa pensionsförsäkring han någonsin kan tänka sig.

• Kan alla som gör som Lennart räkna med samma resultat?

– Många med stor övervikt är snabba att säga ”det måste vara nåt fel på mig”. Och ja, i undantagsfall kan det vara så, det finns ovanliga sköldkörtelbesvär som gör det svårare att tappa kilon. Men i de absolut flesta fallen är det som med hushållskassan – det handlar om plus och minus. Äter man mindre och bättre och rör sig mer går man också ned i vikt.

– Det som möjligen talat till Lennarts fördel är att han tidigare varit aktiv i idrott, det gör att kroppen ”minns”, han är inte rädd att svettas och få träningsvärk. Vissa har kanske aldrig i sitt liv utsatt sig för sånt, och då blir det lite svårare.

• Att han gått ut öppet med sitt ”projekt”, vad innebär det?

– Det har självklart gett honom ytterligare motivation, och klarar man av den extra pressen är det bara positivt. Det här har säkert inspirerat många. Både Lennart och ni på VF är värda en stor eloge!

Rätta oss
1 / 1

Börje Ehinger hoppas att Lennarts viktresa kan tjäna som inspiration för andra i ungefär samma situation.

Aktuell artikel (1 av 8)
Läkaren: ”Är det sant?!”

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!