Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Nyheter

Kvarleva från svunnen tid

65 000 skyddsrum för sju miljoner svenskar. Är det rimligt i dagens läge? Henrik Larsson, enhetschef på MSB i Karlstad anser att frågan bör utvidgas:

– Antalet är nog okej, men viktigare är: skyddar de mot modern krigsföring? Och finns de på rätt platser?

Artikeln fortsätter efter annonsen

Just dessa frågor, bland andra, finns med i det förslag som MSB i dagarna skickar till regeringen rörande skyddet av civilbefolkningen. Det är i stort behov av uppdatering, anser myndigheten.

Den organisation som i dag finns på plats hör helt enkelt en svunnen tid till, och bygger på 40-50-60 år gamla strategiska beslut. De besluten förklarar varför vissa orter i princip har skyddsrum för varje invånare, medan andra får klara sig nästan helt utan.

Gäller de förutsättningarna i dag? Med all säkerhet: nej.

– Vissa orter har tappat i betydelse – där finns inte längre de försvarsanläggningar eller industrier som gjorde att man ansåg att folk där var särskilt utsatta. Och andra kanske har kommit till. Det har ju till exempel inte byggts ett enda skyddsrum sedan 1986, så vi har många vita fläckar på skyddsrumskartan. Dessutom skulle en attack mot oss i dag troligen se helt annorlunda ut än för 40-50 år sedan, säger Henrik Larsson.

• Vad skulle krävas för att skyddsrummen skulle tas i bruk?

– Att regeringen fattar beslut om höjd beredskap, vilket i princip bara kan ske om vi attackeras av främmande makt. I ett sådant läge träder hundratals lagar i kraft, försvarsmakten får ökade befogenheter. Och alla fastighetsägare som har skyddsrum får 24 timmar på sig att rensa ur dem så att folk kan slussas dit. I dag används de till allt från pingisrum till möbelförråd.

• Vet ni att de fungerar som de ska?

– Ja och nej. MSB gör ungefär 1 000 inspektioner om året, men det innebär att det tar 65 år innan vi granskat alla. Den takten skulle definitivt behöva ökas.

Rätta oss
1 / 1

Aktuell artikel (1 av 8)
Kvarleva från svunnen tid

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!