Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Nyheter

Kulturen ger en cityboost

Foto: VF Arkiv

Farhågorna om att handeln i citykärnorna ska backa verkar komma på skam – åtminstone i Karlstad och Arvika.

Omsättningen i centrum ökar i bägge städerna, visar en ny studie. En starkt bidragande faktor är kulturella sevärdheter.

I Kristinehamn går dock trenden åt andra hållet.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det är konsultföretaget WSP som på branschorganisationen Fastighetsägarnas uppdrag tagit fram rapporten ”Cityklimatet”.

De tre största värmländska städerna kan i två av tre fall glädjas: centrumhandeln i Arvika noterar en omsättningsökning med 3,6 procent mellan 2015 och 2016, medan motsvarande siffra i Karlstad är hela 4,3 procent.

Förklaringarna är lite olika. I Arvika är det restaurangnäringen som ökar mest, med nästan 17 procent, medan residensstaden får sin stora boost av kultursfären med som gått framåt med 16,8 procent. Maria Dahlbom, centrumledare i Karlstad är inte förvånad:

– Det har varit en tydlig förändring de senaste åren, inte minst tack vare Lerinmuseet och Värmlandsoperan som satt upp flera publiksuccéer, nu senast Les Miserables. Det skapar intresse och drar människor, och det gynnar också handeln.

Förra året öppnade gallerian Valvet som inte direkt har blivit någon storsuccé, inte minst vad gäller saluhallen som nyligen fick bomma igen. Dahlbom tror dock att det på sikt kommer att fungera.

– Jadå, det kan ta lite tid för en sådan nysatsning. Vi har alla möjligheter, en stad med jättebrett utbud och tillgänglighet för alla. Det pratas ibland om att det är besvärligt för bilister - men vi har faktiskt 4 000 parkeringar i centrala Karlstad.

Kristinehamn då? Jo, enligt rapporten blev det ett omsättningstapp på 1,7 procent. Kommunens planeringschef Kalle Alexandersson är dock lite fundersam:

– Det är en del som känns lite märkligt. Som att dagligvaruhandeln gick ned och sällanköpen upp, när de enda större förändringarna som skett inom de sektorerna är på företag utanför stadskärnan. Jag vill nog titta närmare på underlaget – men jag hoppas det går att använda för det är bra att ha ett mätverktyg för centrumhandeln.

Rätta oss
1 / 1

Gynnas. Mitticity, precis som annan handel och restauranger i centrala Karlstad, gynnas av intresset för Lerinmuseet och Värmlandsoperan.

Aktuell artikel (1 av 8)
Kulturen ger en cityboost

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!