Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 april - vecka 17
Kristinehamn

Seglar jorden runt under två år

Hon heter Anna, Anna heter hon...Nej, det handlar inte om Boten Anna men väl om Båten Anna. För närvarande ligger hon på Bojortsvarvet i Kristinehamn där hon rustas för en jorden runt-segling.Besättningen består av Emilie Edvinsson och Eiliv Hägg från Kristinehamn och Gustav Hardell och Tommy Näslund från Umeå.– Vi åker i slutet av juni och kommer att vara borta i två år, säger Eiliv Hägg.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Emilie Edvinsson började drömma om att segla jorden runt sedan hon läst en tidningsartikel. Pojkvännen Eiliv Häggs pappa hade alltid pratat om att segla jorden runt och sedan de träffat en kille i Umeå, där de studerade, som gjort resan började drömmen ta form.

– Från början var det bara vi två. Men vi insåg att för att få ekonomin att gå ihop och att orka med seglingen behövde vi vara fler. Vi lade ut en ”kontaktannons” på ett seglarforum på internet och kom i kontakt med två killar från Umeå.

Det har gått 2,5 år sedan beslutet togs. Under tiden har de köpt Båten Anna som kostat dem cirka 70 000 kronor vardera. Därutöver ska hon utrustas för omkring 100 000 kronor.

– Men vi kommer att bo gratis under resan och har sparat en del. Vi säger upp vår lägenhet och säljer inredning och möbler.

Eiliv Hägg är egentligen den enda som har seglarvana. Emilie Edvinsson har seglat någon vecka och de båda Umeåkillarna saknar erfarenhet. Men detta är inget som oroar dem.

– De är duktiga. De kommer att lära sig att navigera innan vi åker.

Resan börjar i Kristinehamn och fortsätter via Kielkanalen ut till Nordsjön. Därefter går den via Engelska kanalen, Biscayabukten, längs Spaniens och Portugals kuster till Kanarieöarna.

– Där räknar vi med att vara i oktober. Då ska vi bunkra upp för den första långseglingen över Atlanten.

Tre-fyra veckor senare hoppas de nå Karibien där de ska fira jul innan de far vidare genom Panamakanalen till Stilla havet och Equador och Galapagos.

– Det tror jag blir resans höjdpunkt, säger Emilie Edvinsson.

Sedan seglar de vidare mot Franska Polynesien, Fiji och Milne Bay som är en spets på Papaua Nya Guinea.

– Det är ett orört ställe dit det är svårt att ta sig för vanliga turister. Men det ska gå med segelbåt.

Nästa anhalt blir Australien och vidare till Java, Borneo, Malaysia och Thailand.

– Andra julen kommer vi att fira i Thailand. Och då hoppas vi få lite påhälsning, det är ju många som reser dit.

Indien, Sri Lanka och Maldiverna är andra mål innan de drar sig hemåt via Röda havet.

– Den farligaste sträckan blir nog utmed Somalias kust och de så kallade piratvattnen. Men vi får väl försöka att segla i konvoj med andra båtar. Efter Suezkanalen planerar de att segla upp genom Europas kanaler.

De kommande månaderna räknar seglarna med att tillbringa mycket tid i Marinmagasinet där de hyr en plats av Johan Sluiten.

– Han har hjälpt oss jättemycket.

Det är mycket som ska planeras för att klaffa. Men många motgångar har de redan klarat av.

– Under jungfruresan krockade vi med en brygga så jag klippte av min högra stortå, säger Eiliv Hägg. Vi har också tappat propellern. Det är tur att sådant händer innan vi åker.

De räknar med att det kommer att uppstå konflikter under resan. Den längsta seglingen är på cirka sex veckor och givetvis kan man bli irriterad.

– Det är viktigt att ta upp det med en gång, säger Eiliv Hägg.

– Vi ska ha veckomöten också, säger Emilie Edvinsson. Då ska vi dela ut röda och gröna bojar. Det ska vara någon form av straff men också belöning. Lite skoj och lite allvar.

Rätta oss
1 / 3
Eiliv Hägg och Emilie Edvinsson utgör halva besättningen på Båten Anna. I juni seglar de tillsammans med två killar från Umeå ut på en två år lång seglats jorden runt
2 / 3
Köket ska rustas med ugn och spis. Eiliv Hägg drömmer om att få dra upp färsk fisk och tillaga den ombord.
3 / 3
De kommande månaderna kommer Emilie Edvinsson och Eiliv Hägg att tillbringa mycket tid på Båten Anna. Mycket ska ställas i ordning inför de två år som båten ska vara deras hem.
Aktuell artikel (1 av 2)
Seglar jorden runt under två år

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!