Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 24 juni - vecka 25
Kristinehamn

Sandstränder växer igen vid Vänern

Stränderna runt Vänern växer igen. Exempelvis har sandstränderna i Karlstad krympt med 68 procent de senaste 50 åren.Nya grepp behövs och när Vänerns vattenvårdsförbund hade årsstämma i Kristinehamn fick deltagarna exempel på lokala satsningar.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Martin Sandmark från företaget Vänervård visade med historiska foton hur igenväxningen av Vänerns stränder fortskrider. Något som har med regleringen av vattennivån att göra och påverkar strandmiljön.

– I Karlstad kommun har minskningen av sandstränderna varit 68 procent de senaste 50 åren. I stället har vi fått buskar och träd. Men nu ska jag tillsammans med kommunen och länsstyrelsen genomföra ett par projekt att återställa sandstränder som är en viktig livsmiljö för flera känsliga arter.

Även övergödningen påverkar vattenmiljön.

I Kristinehamn pågår ett arbete med att minska övergödningen i främst Ölmeviken och Varnumsviken.

Ekolog Johanna Bengtsson och miljösamordnare Stefan Johansson presenterade kommunens arbete för att minska utlakningen av fosfor från jordbruk genom kalkning av jordbruksmark. Det finns även planer att anlägga en större våtmark vid Casco för att minska kväveutsläppen.

Våtmarken tillförs 30-gradigt vatten året om och blir isfri.

Rätta oss
1 / 1
Ekolog Johanna Bengtson vid Ölmeviken där igenväxningen är stor men arbete pågår att minska övergödningen. FOTO: VF arkiv
Aktuell artikel (1 av 6)
Sandstränder växer igen vid Vänern

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!