Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 juli - vecka 30
Kristinehamn

Missnöjda marknadsknallar

Under vår- och höstmarknaden i Kristinehamn har inte kunderna en chans att hitta till butikerna utmed Kungsgatan.Det anser handlarna som vill att stånden vänds mot affärerna i stället för, som i dag, mot mitten av gatan.Ett möte med kommunen har hållits och det finns ett förslag som ska diskuteras vidare.
Artikeln fortsätter efter annonsen

– Vi är helt överens om att se över detta och ta ett gemensamt beslut, säger Monica Söderlund, tekniska förvaltningen.

Ärendet aktualiserades efter årets höstmarknad den 10 oktober då Krut 2020 och en rad handlare skrev till kommunen och påtalade problemen. Handlarna anser att de helt glöms bort under marknadsdagarna.

De poängterar att de inte har något emot marknaden och knallarna men menar att de ansvariga placerar stånden med baksidan mot butikerna så att dessa skyms när besökarna passerar i mitten av Kungsgatan. Förutom att affärerna förlorar kunder minskar även ljusinsläppet och det blir mörkt vid entréerna. Handlarna vill hellre se att knallarna står med ryggarna mot varandra i mitten av gågatan så att gångstråket blir mellan butiker och marknadsstånd.

Krut 2020, en medlemsorganisation med cirka 100 medlemmar från näringslivet, har engagerat sig i frågan och besökte marknaden tillsammans med en brandinspektör från Bergslagens räddningstjänst. Räddningstjänsten kräver framkomlighet för utryckningsfordon men menar att det skulle fungera om stånden vändes mot butikerna.

Krut 2020 har tillsammans med räddningstjänsten skissat på ett förslag som bland annat innebär att knallarna får hyra eller låna moduler på 4,5 gånger 4,5 meter och att de måste hålla sig inom den angivna gränsen. Den som överträder denna skulle få betala straffavgift. Gångvägarna mellan knallar och butiker skulle bli 1,5 meter bredare än i dag.

– Förr stod alltid marknadsstånden vända mot affärerna, säger Monica Söderlund. Det var räddningstjänsten som ville ha en ändring men nu har de varit med och tagit fram ett förslag.

Krut 2020:s centrumledare Susanne Forsberg träffade under tisdagen Monica Söderlund och det första steget har tagits mot ett gemensamt beslut. Nu kommer kontakter att tas med kommunens ansvariga för marknaden och även handikappkonsulenten kommer att få lämna synpunkter.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 4)
Missnöjda marknadsknallar

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!